Не използвайте стандартни SEO-трикове, няма да надхитрите Google!

публикувано от Георги Христов
bigstock_Seo_Word_Cloud_Box_Package_60143581

Няма да надхитрите Google, ако използвате някои известни вече трикове за SEO оптимизация. Въпрос на време е да ви хване. А тогава ще трябва да „ближете дълго рани“. И ще ви нарочи, защото веднъж вече сте се опитали да я преметнете. Не е ли по-добре да не се изкушавате да използвате някои от техните, с които вече са се опарили SEO оптимизатори? Вместо това пробвайте да организирате онлайн събитие, да предложите нова техника за оптимизация или си намерете качествен копирайтър… А защо не и всичко накуп?

Ето няколко трика, които според SEO специалисти, са напълно забранени, ако не искате рано или късно сайтът ви да попадне под карантина:

 • Не бива да се употребяват едни и същи ключови думи във видимия текст на линковетe (еднакви анкор текстове). Ефектът от подобно действие е кратък. Въпрос на не много време е пингвин ъпдейтът да ви надуши.
 • Дори клиентът да ви притиска със срокове, не пускайте множество линкове наведнъж, съветват добрите SEO-оптимизатори. В противен случай ще насочите вниманието на Пингвина към сайта и това няма да се отрази добре на бъдещето му позициониране. Направете така, че другите сами да слагат линкове към сайта. Изисква само въображение и здрава работа J
 • Същото ще ви сполети и ако решите да линквате многократно от нови профили в социалните мрежи. Щом нямате достатъчно приятели, които да видят съдържанието, явно че целите да го забележат за търсачките.
 • Внимавайте с директориите за статии! Те трябва да са с еднотипна тематика, защото Google е загубила доверие в останалите поради големия брой некачествено и разнородно съдържание.
 • Линковете от директории, обяви, коментари също се смятат за много слаби връзки, особено за нови сайтове. Може да се използват локални или тематични директории.
 • Не е добре и наличието на много линкове от един домейн, както и купуването на нерелевантни линкове. Какво може да се направи ли? Например да се купи публикация в сайт с линкове към сайта, който се оптимизира.
 • Добавянето на новите страници в десетки и стотици различни търсачки не е за предпочитане. Достатъчно е най-големите да ги индексират, за да го направят и останалите.
 • Ключът за вътрешната SEO са ключовите думи. Но многото „ключове“ понякога не са гаранция, че ще отключите желаната врата. Всеобщо разпространеното правило е 3%. Не си позволявайте да повтаряте повече от 3 пъти ключовата дума в текст от 100 думи! По-скоро се съсредоточете върху качеството на съдържанието. И то няма да остане незабелязано дълго от чичко Google.
 • Някои специалисти дори съветват от време – навреме да се забравят ключовите думи, да се пише за читателя, а не за търсачката.
 • Не се хабете и за мета keywords тага. След прекомерната му употреба, превърната в злоупотреба, търсачките са променили алгоритмите си за оценка и в момента мета ключовите думи са изгубили някогашната си тежест. Мета description тага е доста по-важен, защото той е това, което клиентът вижда под заглавието на сайта при резултатите от търсенето. То трябва да бъде различно и интересно – това, което ще накара потребителят да дойде при вас.
 • Пренасищането на мета тага с ключови думи е също толкова погрешно, колкото и съдържанието. Не го правете!
 • Не трябва да се прекалява и с вътрешните връзки. Те дразнят както потребителите, така и Google. Ключовата дума в правилото тук е „връзка“, т.е. наличие на смислена свързаност. Тогава няма как да пресолите с количеството им.
 • Според SEO-специалистите основна грешка при опитите да се надхитри Google е скриването на текст чрез CSS. Те съветват да се избягва ползване на CSS тагове и атрибути като display: none и visibility: hidden.
 • Панда ъпдейт може да прати под карантина сайта и при умишлено или не дублиране на съдържанието в него. Това се получава често при онлайн магазините, където причина може да е например селекцията по цена или при новинарските сайтове – при показване на няколко публикации на един автор. На тези параметри трябва да се използват тагове: <meta name=”robots” content=”noindex, follow”>. Вече дублирано съдържание пък може да се премахне с canonical таг или 301 пренасочване.
 • Освен дублирано съдържание, често ставаме свидетели и на „дублирани“ страници – сайтове на една и съща тематика, но с различни статии. Целта е по-доброто класиране. Но на коя от всичките? Ако не бъде определена основната, seo тежестта се прехвърля на всички. Това се нарича ефекта на канибализма.
 • Преливането на пиар към основната страница чрез вътрешни линкове и затварянето на всички изходящи от нея връзки с nofollow атрибут понякога се оказва напразно упражнение. При правилен линк билдинг, пейдж рангът се получава, но според SEO-специалисти, не той е най-важното.
 • Препоръчва се въобще да не се правят опити за оптимизиране на Flash сайт, както и да не се поднася текст с javascript и Ajax.
 • И не забравяйте, преди да пуснете молба за преразглеждане до Google (Reconsideration Request), да изчистите всичките си грешки – и онези, за които стана дума по-горе, и другите, които още не сте забелязали!

И най-важното, бъдете изобретателни, но спазвайки правилата и критериите на търсачката! В противен случай рано или късно тя ще се разочарова от вас, а това ще ви остави доста назад в списъка й.

Коментари

Powered by Facebook Comments