8 полезни съвета за оптимизиране на търсенето в YouTube

публикувано от Георги Христов
SEO YouTube

Кога беше последният път, когато гледахте видео в YouTube?

Ако сте човек, който има достъп до интернет е почти сигурно, че сте си взаимодействали с YouTube по някакъв начин през последните 24 часа.

YouTube е един от най-посещаваните сайтове на планетата с над 6 милиарда часа видео стрийминг месечно.

 ecosystem

Откакто YouTube е част от Вселената – Google, YouTube видеоклиповете са интегрирани в резултатите от Google търсенето. Ако гледате видеоклипове във Facebook, има много голям шанс, това да е YouTube видео.

YouTube клиповете са навсякъде. И YouTube не се свива, без значение колко популярен е Facebook Live, колко вирусен е Instagram и без значение колко модерен е Snapchat.

Както и с Google, това да те открият чрез YouTube представлява начин, по който оптимизирате за търсене.

YouTube е нажежен инструмент за мощно търсене и можете да се възползвате от употребата му.

YouTube разкрива някои хакове и безумни техники, които помагат на клиентите и техните приходи да се изстрелят високо в небето.

В тази статия, ще засегнем някои от съвременните начини за увеличаване на YouTube видимостта на търсене.

1. Напишете дълго и подробно описание за всяко видео

Включвайки подробно описание на видео, не означава, че ще го тласне напред, но го споменавам първо, защото това е от абсолютна необходимост.

Колкото по-дълго и по-детайлно е описанието на видеоклипа, толкова по-добре ще се класира за подходящите търсения.

Контекстуалните ключови думи са в основата на всички Google и YouTube търсения.

Концепцията е проста. Вие не просто се опитвате да се индексирате с ключови думи с “дълга опашка”, вие се опитвате да се класирате за различни не особено свързани търсения, които могат или не могат да включват точната ключова фраза, която насочва към вас.

Какво правите след това? Създавате дълго и подробно описание на видеоклип, който неминуемо ще съдържа някои или всички думи от съответното словосъчетание.

Примера по-долу във видео описанието на видеото на Dove показва как хаштага и линка към уебсайта могат да бъдат използвани в полето за видео описание за да се постигне максимална възвращаемост на инвестициите (ROI).

dove

Подробните описания на видеоклипове, често се приветстват от YouTube общността и са в състояние да ви помогнат да си спечелите последователи.

Ключовите думи с “дълги опашки”са толкова важни за YouTube, колкото и за всеки друг сайт, тъй като ви позволяват да предоставите специфична информация с пет до седем ключови думи, чрез използването на контекстуална информация.

 

2. Внимателно проучете и изберете подходящите ключови думи за всяко видео

Тъй като видеоклиповете в YouTube също могат да се търсят чрез Google, има смисъл да се оптимизира и за двете търсачки.

В действителност YouTube е на второ място след Google, като най- използваната онлайн търсачка. Ето как изглеждат видео резултатите на SERPs:

how to do

YouTube може да е втората по големина онлайн търсачка, но тя е джудже на Google, когато става дума за чист трафик. Ако получавате повече изгледи е ваш приоритет да създадете съдържание, което редовно се показва в Google.

Тези ключови думи се наричат „ключови думи за видеоклипове“ – ключови думи, където един или повече от най-добрите резултати е видеоклип.

Например, за ключовата дума “как да правим клекове”, вторият резултат е видеоклип в YouTube:

3. Вграждане и споделяне на видео, когато е възможно

Директното видео SEO за контекстуални ключови думи е много важно (70% от всички резултати от търсенето с Google през 2012 г. включват видеоклип), но YouTube е много полезен за хостване на видеосъдържание за видеоклипове, използвани в социалните медии и в мрежата.

youtube

Бутоните за вграждане и споделяне на видеоклипове вече са включени в опциите по подразбиране, така че дори не е нужно да правите нищо специално като създател, освен ако не искате да се ограничи разпространението по някакъв начин.

share

Колкото повече сайтове, форуми, чатове и социални мрежи имат връзка към видеоклипа ви, толкова по-вероятно е той да се намери. Това е основата на SEO беклинкването, прилагано за видео съдържание.

Добавянето на видеосъдържание към блогове и уебсайтове увеличава ангажираността по многобройни начини.

Хората обичат да гледат онлайн видеоклипове и тези споделяния са това, което в крайна сметка ще стимулира трафика на видеоклипа ви, докато не създаде трафик от органично търсене.

4. Подбор на тематични плейлисти

Освен че клиповете са начин за увеличаване на зрителската аудитория, плейлистите също увеличават каналното време, ангажираност, дължина на видеото, както и други важни KPI, които подобряват ROI.

Всеки може да създаде плейлист в YouTube, като кликне върху този бутон:

button

Когато сте в плейлист, ще видите списък от видеоклипове в него, докато гледате текущия видеоклип. След това можете да скролнете в плейлиста.

Този формат осигурява по-завладяващо изживяване на канала и селектирането на страхотни плейлисти може да има по-голямо въздействие от създаването на видеоклипове.

Spotify изграждат целият си $ 10 милиарден бранд в лицето на силна конкуренция като Apple, Pandora, и дори YouTube, благодарение на поддържани плейлисти.

Плейлистите са силно популяризирани от YouTube и е по-вероятно вашето видео да бъде разгледано, като част от плейлист за изпълнение, отколкото като самостоятелно видео в Youtube екосистемата с над 1 милиард потребители месечно.

Въпреки това, самостоятелните видеоклипове се показват по-често в Google търсенията, така че всяко видео има своята стойност.

5. Наблюдавайте показателите си, увеличавайте абонатите си.

В YouTube да имаш последователи се равнява на това да имаш силно влияние. В действителност, дори можете да свържете профила си в YouTube с Klout, за да разберете общата оценка на вашето YouTube влияние, във връзка с други социално медийни платформи.

За марките, фирмите и организациите в YouTube, ключовите показатели за измерване на успеха на маркетинговите кампании за видео съдържание са малко по-различни.

Ето една идея за ключови показатели, важни за видео SEO:

metrics

Абонатите увеличават гледанията си, което може да увеличи годишният приход

от Adsense, но това е просто една страна на проекта, която цели подпомагане и самоподдръжка на канала, чрез заплащане.

Когато вашето видео се класира в YouTube търсенията, честотата на кликване на хората, които го гледат и на степента им на отпадане, след гледане само на едно видео, представляват вашите точни показатели за измерване на маркетинг успеха на видео съдържанието.

6. Оптимизиране на видео за правилната дължината

Хората, които ви казват, че дължината не е от значение, вероятно са обезпокоени, от това че техният видеоклип е твърде кратък.

Ако създавате видео реклама, изискването е да е по-къса от 1 минута (за препоръчване е 30 секунди), но когато се стремите към видеосъдържание, ще трябва видеоклиповете в идеалния случай да са 10 минути или дори по-дълги.

video lenght

Дължината на видеото има значение за това, от какво устройство се гледа клипа. Музикалните клипове, например са обикновено между 3-6 минути, което ги прави идеални за мобилна консумация.

По-кратките видеоклипове са също често предпочитани при създаването на клипове на живо в други социални мрежи, като Facebook, Vine, или Instagram.

Ето списък на средната дължината на видеоклипове в топ 10 на най-споделени клипове във Facebook от септември 2015:

average lendth

С възхода в потреблението на мобилни видеоклипове, 5-10 минутно видео е напълно достатъчно, а клиповете с продължителност над 20 минути служат като полюс за привличане на зрители.

Някои подкастове и влогове се простират по-дълго, затова е необходимо да се фокусирате върху дължината.

Не забравяйте, че и качеството има значение. Най-популярните видеоклипове са заснети в резолюция най-малко 1080 p, а в интернет пространството има и 4k и 360-градусовите клипове, откакто телевизорите достигат отвъд 8k.

Инвестирайте време, пари и ресурси за професионални снимки, редактиране и анимиране на видеото, така ще увеличите вероятността то да бъде по-широко разпространено и гледано.

7. Помислете за краудсорсинг гледанията

Проучването на пазара е важна част от маркетинга, но да се извърши това изследване с онлайн видео е трудно.

Можете да си изпроситегледания, но трябва да следвате насоките в YouTube общността. Някои компании са постигнали успех използвайки услуги като Amazon’s Mechanical Turkза краудсорсинг видео преглеждания.

Ето как става това:

crowdsourcing

Вместо директно закупуване на гледания, фирмите наемат Краудсорсинг платформи за извършване проучване на пазара: “Гледайте това видео и да ни кажете какво мислите, като попълните тази анкета.” Всеки човек се компенсира с $ 0,10 до $ 1,00 за отделеното време.

Това изследване на пазара увеличава гледанията, която влияе благоприятно върху ранга на клиповете, а също така осигурява допълнителна полза от стотици до хиляди (все пак много краудсорсинг задачи ви се изплащат) проучвания за качеството на видеото. Тази обратна връзка може да бъде безценна в създаването на повече съдържание.

8. Бъдете изчерпателни

Започнах тази статия, споменавайки, че е важно да попълните всички полета и ще завърша със същата бележка, защото това е важно.

Забелязали ли сте с колко много информация е изпълнена всяка опаковка на стока, която купувате- от бонбони до електроника?

Бизнесът успява да пробие чрез купчини документи, за да осигури възможно най-изчерпателна информация. Няма пример за популярен YouTuber, който щателно не е етикетирал своите видеоклипове.

Ето как изглежда формулярът за качване на видеоклипове в YouTube – полета за надписи, език, категория, маркери, описания и друга информация:

Попълнете всичко това преди публикуването на видеото, за да увеличите видимостта му.

Можете също така да добавяте време и локация, да активирате или деактивирате коментарите и рейтинга, да контролирате дали видеоклипът ви може да бъде вграден на външни сайтове, да добавяте анотации и др. Прегледайте няколко видеоклипа в YouTube и ще видите колко често се използват тези функции.

8

Присъствието в YouTube е изключително важно. Създаването на професионално идео съдържание е само първата стъпка.

Неговата видимост изисква внимателно етикетиране и прецизност към детайлите, за да се създаде готов краен продукт.

Коментари

Powered by Facebook Comments