Анатомия на перфектната уеб страница. Част четвърта “Маркиране”

публикувано от Георги Христов
Xml-markup-language

Чрез маркирането на Вашата информация Вие предоставяте на търсещите машини допълнителни данни, които им помагат да разберат по-добре съдържанието на уеб сайта Ви. Също така чрез него можете да постигнете и обогатени снипети в SERP-а, което води и до повишаване на CTR. След като добавите маркерите можете да тествате как Google вижда страницата Ви чрез инструмента за тестване.

1. Schema.org

Schema.org е съвместна инициатива, стартирана от търсещите машини, с цел да поддържа общ набор от схеми, позволяващи подаването на структурирано маркиране на информацията в мрежата. Тези схеми могат да се използват във връзка с Microdata, за да дадат на търсачките по-добра информация за съдържанието на страницата Ви.

Използването на подобно маркиране може да ВИ донесе големи ползи както в момента, така и в бъдеще (все пак именно структурираните данни стоят в базата на развитието на семантичното търсене). Например, те Ви позволяват да идентифицирате един продукт, както и ревютата, свързани с него, обвързани с рейтинг към всяко ревю и общ рейтинг за продукта. Тази информация след това може да бъде показана в SERP-а чрез обогатен снипет:

Пример за rich snippet

Пример за използването на Schema.org чрез rich snippet

Същото се отнася и за видео съдържанието:

Пример за видео rich snippet

Пример за използване на Schema.org чрез видео rich snippet

В повечето страници със съдържание ще имате възможност да маркирате нещо, чрез което да подадете обогатен снипет към търсачките. Използвайки Schema.org можете да превърните резултатите си в SERP-а в голямо предимство пред Вашите конкуренти.

2. Пътища (трохи)

Пример за бредкръмп

Пример за бредкръмп

Търсещите машини (Google) разпознават използването на пътища (бредкръмпове) като полезна за потребителите практика и ги визуализира по същия начин в SERP-a. По този начин не само изглежда по-прилежно, но Ви позволява да покажете и допълнителни линкове към други Ваши страници.

Пример за използване на breadcrump

Пример за използване на breadcrump

В примера по-горе можете да забележите, че Tripadvisor са показали допълнително два линка, на които потребителят може да кликне. За да имплементирате маркирането на пътищата можете да използвате речника на Schema.org.

3. Rel=canonical

Добра SEO практика е да избягвате дублирането на съдържанието в сайта си. Понякога обаче това е невъзможно, тъй като например съдържанието може да бъде категоризирано по няколко различни начина. В подобни ситуации се използва rel=canonical за да се окаже кой е първоизточника на данните.

От няколкото дублирани страници трябва да изберете една, която да се подразбира като канонична, и чрез маркирането и с rel=canonical да я обозначите през Google, за да бъде показвана само тя в резултатите от търсенето.

Маркирането е много лесно и опростено, просто трябва да добавите един елемент <link> в <head> секцията на всички неканонични страници, така че те да реферират към каноничната версия на страницата:

<link rel="canonical" href="http://www.example.com/samsung/samsung-tv"/>

4. Open Graph Protocol

Пример за Open Graph Protocol

Пример за Open Graph Protocol

Макар че не влияе пряко върху SEO, Open Graph Protocol-а (стартиран от Facebook) Ви позволява да имате контрол върху това как точно се споделя Вашето съдържание в социалните мрежи.

Точно както използвате META таговете, за да обозначите на търсещите машини какви са заглавието и описанието на Вашата страница, които да се покажат в SERP-а, така се можете да използвате и таговете на Open Graph за да подадете на социалните мрежи като Facebook, Google+ и Twitter как искате да се визуализира съдържанието Ви при споделяне в тях. Можете да специфизирате неща като заглавие, описание, графика. Можете също да включите и персонална информация като локация, контактни данни и др.

 

Коментари

Powered by Facebook Comments