Анатомия на перфектната уеб страница. Част трета “Onsite SEO”

публикувано от Георги Христов
flat-deep-site-structure

Ако се надявате да получите трафик от търсачките, то трябва да обърнете особено внимание на оптимизирането на Вашия сайт (onsite SEO). Докато дизайна и съдържанието са елементите, с които комуникирате с Вашите посетители, то SEO оптимизацията е начина, по който комуникирате с търсещите роботи. Onsite SEO оптимизацията в своята същина се фокусира върху организирането на съдържанието на уеб сайта Ви по начин, който позволява на търсещите роботи лесно да намират информацията във сайта Ви, да го класифицират правилно, като същевременно се поддържа потокa от авторитет, получен от сайта.

1. Архитектура на уеб сайта

Архитектурата на уеб сайта Ви е от особено значение за Вашите SEO усилия. Най-хубавото е, че това, което е най-добро за Вашите потребители е най-добре и за Google роботите.

Термините, които използвате във Вашата навигация, трябва да отразяват езика, който Вашите потребители използват, а също така да съвпадат и с ключовите думи, по които търсят в търсещите машини. Освен това уеб сайтът Ви трябва да е подразделен на тематични клъстъри, базирани на самантична релевантност.

Трябва да се стремите към възможно най-плоска структура на сайта Ви като използвате максимално добро контекстуално свързване между отделните тематични клъстери. Опитайте се да изпълните правилното за 3-те клика – с максимум 3 клика потребителите трябва да могат да стигат до всяка една страница на уеб сайта Ви. Това осигурява възможност на рейтинга, който получавате от връзките от други уеб страници да се разпредели по цялата дълбочина на Вашия, което ще прави индексирането му по-лесно от търсачките.

2. URL структура

Присъствието на ключове думи в URL-тата все още се счита за значителен фактор при ранкинга на страниците, така че е добре да ги включвате.

Въпреки че вече всички търсещи машини могат да индексират почти всички видове динамични URL адреси, повечето от тях рядко са user-friendly. В момента почти всички CMS платформи предоставят възможност за презаписване на автоматично генерираните URL адреси, което Ви препоръчваме да използвате, за да постигнете следната структура на адресите си:

http://www.example.com/адрес-на-страница-с-ключови-думи

или

http://www.example.com/секция/под-секция/адрес-на-страница-с-ключови-думи

Няма особена разлика между двата варианта, така че тук става въпрос по-скоро за лични предпочитания, въпреки че втория вариант може би е по-удачен за по-големи като структура сайтове.

Лошо изградени URL адреси могат да причинят сериозни синтактични проблеми или дублирания.

3. Заглавни тагове 

Заглавните тагове са много важни за SEO оптимизацията, когато става въпрос за релевантност на ключовите думи, CTR и уникалност. Повечето CMS платформи предлагат опция да генерират заглавните тагове автоматично, като се базират на името на продукта или атрибутите. Обичайни примери са:

  • Основна ключова дума – Вторична ключова дума – Бранд
  • Основна ключова дума – Бранд – Вторична ключова дума
  • Основна ключова дума – Ценово предложение – Бранд
  • Основна ключова дума – Уникална точка на продажба – Бранд

Заглавния таг трябва да се състои от 70 символа или по-малко и всяка една страница трябва да има уникален заглавен таг.

4. Мета описание 

Счита се, че мета описанието не оказва влияние върху ранкинга на страницата, така че ще разглеждаме неговата важност за CTR-а и социалните споделяния. Мета описанията трябва да бъдат с дължина до 155 символа, тъй като толкова се показват в SERP-а на Google. Те се използват и като описания по подразбиране при споделянето на Вашата страница във Facebook или Google+.

Мета описанията на уеб сайта Ви трябва да предизвикват потребителите да стигнат до страницата. За да го постигнете използвайте релевантно и ангажиращо описание, като подчертавате предимствата на страницата си.

5. H тагове

Въпреки че значението на H1 таговете за SEO оптимизацията е сравнително по-малка в днешни дни, Ви препоръчваме да им отделите внимание. Използвайте по един H1 таг на страница, в който да поместите своята основна ключова дума за съответната страница, и използвайте вторични ключови думи или синоними в H2/H3/H4 таговете.

6. Контекстуални връзки 

Контекстуалните връзки трябва да са един от основните фактори, когато обмисляте вътрешната структура на уеб сайта Ви, тъй като те са един от основните начини за предаване на PageRank към по-вътрешните страници и тематичните клъстери. Контекстуалните връзки трябва да бъдат семантично релевантни и полезни на потребителите Ви. Можете да ги използвате също за продажба на подобни или свързани продукти или услуги.

7. ALT тагове 

ALT таговете се използват за базово оптимизиране на изображенията, като Ви дават възможност да кажете на търсещите машини какво представляват изображенията Ви чрез нормален текст. Без тези тагове търсачките не могат да категоризират или оценят изображенията на уеб страницата Ви, така че тези тагове са един значително важен фактор от SEO оптимизацията.

8. Видео хостинг и карта на сайта (sitemap)

Използването на собствен видео хостинг може да доведе до значително CRO въздействие, а също може да се използва за увеличаването на кликовете от търсенията в SERP-a, чрез използването на обогатени снипети. Видео снипетите в SERP-a представляват малък видео тъмб, който привлича вниманието на търсещите и увеличава кликовете. За съжаление не можете да постигнете това чрез хостването на Вашите видеа в YouTube и последващото им ембедване във Вашия уеб сайт.

За да постигнете максимален ефект е нужно Вие да сте първичния източник на видеото – или като го хоствате на Ваш собствен сървър или като използвате външни услуги като Wistia или Vimeo Pro. Използването на YouTube или Vimeo просто ще позволи на техните портали да се класират преди Вашия сайт и;ли да откраднат видео снипета с Вашето видео. Подкрепете видео съдържанието си с schema.org маркер и чрез публикуването на видео сайтмап, който да подава на търсещите машини цялата информация, която искате да се асоциире с Вашето видео, като заглавие, описание, тъмбнейл.

9. Карта на сайта 

XML картата на сайта се използва, за да се подпомогне индексирането на уеб сайта от търсещите машини, и позволяват на собственика на сайта да определи кои URL адреси би искал да се индексират първо. Въпреки че Вашия сайт ще бъде индексиран и без сайтмап, той Ви позволява да укажете какво и как искате да бъде индексирано.

Коментари

Powered by Facebook Comments