Анатомия на перфектната интернет страница. Част втора “Call to actions”

публикувано от Георги Христов
1140ef9

Призивът за действие (call to action), за краткост ПЗД, обикновено е банер, бутон или някакъв друг графичен или текстов елемент, който дизайнерите използват, за да накарат потребителите да извършат някакво действие, което да ги отведе към желаното от Вас място. Основната задача на ПЗД-тата е да превърнат потребителя в клиент. Успехът на “call to action”-ите може да се измери чрез конверсиите, които се изчисляват като разделите броя на интеракциите с елемента на броя показвания на съответния елемент. Определянето на най-подходящите ПЗД-та в повечето случаи става чрез използването на А/Б тестове, при които два различни варианта на една и съща страница се показват на един и същи брой потребители и вариантът с по-висока конверсия се избира за основен.

1. Основен “Call to action”

Главният ВИ призив за действие на страницата Ви е онова действие, което искате потребителите да извършат преди всичко друго: “Направи запитване”, “Свали”, “Добави в кошница” и др. Тъй като обикновено тези ПЗД-та се повтарят на множество от Вашите страници, дори и малка промяна в ефективността им може да доведе до значителен краен резултат.

Този бутон представлява основната Ви опция да подобрите конверсиите си чрез оптимизирането им, което представлява постоянно тестване, измерване и подобрение на всички елементи на сайта Ви.

Въпреки, че всеки един сайт е различен в мрежата има огромен обем проучвания, които можете да ползвате като начална база за подобрението на Вашата страница.

2. Социални бутони за споделяне

Много видове съдържание се създава с цел именно да бъде споделено, с идеята да привлече потенциални клиенти, да бъде споделено отново и отново или за да се получат връзки от други сайтове. Социалните бутони подканват потребителя да сподели Вашата страница и като цяло тяхната цел е да направят споделянето максимално лесно и бързо.

Една от основните ползи от социалните бутони е статистиката, която показват за броя на споделянията, което може да бъде използвано като психологически трик да се покаже популярността и полезността на Вашия сайт. По просто казано, обикновено хората реагират по начина “Щом е толкова споделяно, значи трябва да е добро!”. Със същата сила обаче важи и обратното, така че внимавайте с използването им.

Според някои специалисти наличието на тези бутони на продуктова страница отвлича вниманието на потребителите от основния call-to-action бутон и би трябвало да се изнесат в някоя от страниците, които последват основното действие. Обратната теза е, че самия акт на споделяне прави потребителите по-ангажирани и по-лесни за превръщане в реални клиенти.

3. Вторични call-to-action бутони

Има много ситуации, когато един потребител може да не е възможно да бъде “конвертиран”, като например, когато той се намира все още в много ранна фаза – проучване. Много често решението за закупуване на  B2B продукти и услуги се взема от няколко души, което означава, че Вие трябва да повлияете на повече от един човек. Предоставяйки информацията си по най-лесния за трансфериране начин, като например PDF файл, който може бързо да бъде свален или изпратен на мейл, прави този процес по-лесен.

Формите за записване за бюлетин са също много често използван вторичен призив за действие, като потребителите, които са се записали са много ценни за Вас, тъй като това показва висока степен на ангажираност и интерес.

Въпреки че тяхната пряка цел не е постигането на директна продажба, тези вторични бутони могат да помогнат на бранда Ви да остави по-трайно впечатление и да спомогне за конвертирането в по-късен етап.

4. Продажба на допълващи решения / Продажба на по-висок клас решения

Продажбата на допълващи продукти или услуги към основаната покупка е много често използвана опция. С течение на времето и натрупването на все повече статистики Вие ще можете много по-ефективно да се възползвате от тази опция.

Продажбата на по-висок клас решения или премиум продукти също е възможен вариант. Основната цел тук е да убедите потребителя, че ползите от Вашия премиум продукт са повече отколкото разликата в цената.

Няколко примера:

  • Добра-по-добра-най-добра опция;
  • Наскоро посетени продукти;
  • Хората, които купиха това, също купуват и…;
  • Често се купуват заедно;
  • Допълнителни услуги срещу само Х лева;
  • Виж други от тази категория/бранд;

Коментари

Powered by Facebook Comments