Анатомия на перфектната интернет страница. Част първа “Дизайн и съдържание”.

публикувано от Георги Христов
Writing-the-perfect-website-brief_770x400

Основната цел на Вашия дизайн трябва да е бързо и ефикасно да предава на посетителите информация относно същината на сайта и какво предоставя на потребителите. Не забравяйте, че дизайнът трябва освен да е красив, да отговаря и на нуждите на Вашите потребители. Дизайнът и съдържанието трябва да се хармонично свързани, по начин по който дизайнът позволява на съдържанието да направи максимално впечатление. Можете да създавате по-ангажиращо съдържание като избирате най-подходяща форма, по която да изкажете своето послание към посетителите. Текст, графики, снимки, видео – всичко зависи какво искате да предадете като информация и кои са Вашите потребители.

1. Заглавие

Заглавието без съмнение е най-важният елемент от Вашата страница. От гледна точка на навигацията, то трябва да описва съдържанието на страницата, така че потребителите да знаят какво да очакват и да се уверят, че са попаднали на правилното място. То също така е основен елемент и от гледна точка на SEO – чрез него търсещите машини се ориентират за съдържанието на страницата, така че се постарайте да включите необходимите Ви ключови думи в него.

Ако това е продуктова страница, например, разумно е просто да използвате името на продукта, който представяте. Ако пък става въпрос за по-социални ресурси, като блог публикации, замислете се доколко заглавието Ви ще провокира хората да натиснат на него, за да прочетат Вашата публикация.

2. Навигация

Информационната архитектура представлява начина, по който организирате и класифицирате съдържанието на сайта си, така че да постигнете максимално добра ползваемост и лекота на навигацията. Посетителите трябва да могат лесно да намират информацията, която търсят, като в същото време ги водите и до секции, които са важни за Вас. Навигацията е основна част от информационната архитектура и трябва да отделите достатъчно време и внимание при планирането и.

Навигацията на Вашия сайт трябва да предоставя възможност на посетителите лесно и достъпно да изпълняват задачите, заради които са достигнали до Вашия сайт. Какви са тези задачи? Какви са проблемите, които потребителите биха искали да решат? Трябва да можете да определите как да комуникирате със своите посетители и да им покажете как могат да изпълнят своите цели по най-естествения за тях начин.

Когато става въпрос за големи сайтове, трябва да можете да категоризирате отделните страници по един или друг начин, като ги поставяте в логически релевантни групи. Няма правилен или грешен начин за постигането на това, но някой възможни опции са:

  • по тип (примерно “Легла”);
  • по предназначение (примерно “За сън”);
  • контекстуално (примерно “Спални”);

3. Съдържание

Създаването на съдържание за сайта Ви означава да пишете контент едновременно и за Вашите потребители и за търсещите роботи. От гледна точка на SEO съдържанието Ви трябва да е уникално и трябва да използвате ключови думи и синоними.

Съдържанието трябва да е ясно и описателно, фокусирано върху предимствата, които предлагате на своите потребители. В идеалния случай съдържанието Ви трябва да бъде запомнящо се, така че избягвайте жаргоните и използвайте фрази, които хората запомнят лесно. Използвайте близък до Вашите посетители език, което ще направи съдържанието на сайта Ви по-достоверно и убедително.

4. Четимост

Няма смисъл да създавате страхотно съдържание, ако никой не може да го прочете. То трябва да е лесно смилаемо. Обикновено потребителите ще прехвърлят набързо текста, като се спират само на частите, които ги интересуват най-много и Вие можете да им помогнете като направите съдържанието си лесно за “сканиране”.

Убедете се че шрифта и размера на буквите са съобразени с повечето Ви посетители, а също така и че разстоянието между редовете е достатъчно. Използвайте подзаглавия, за да отбележите отделните секции, и подчертаване или подточки, за да маркирате най-важните части от отделните параграфи.

5 Шрифтове

Съвсем до скоро уеб дизайнерите бяха ограничени до тесен сегмент от шрифтове, които можеха да използват за съдържанието на уеб сайтовете. По-интересните и различни шрифтове трябваше да се слагат в картинки или във флаш-елементи, което ги правеше невъзможни за индексиране от търсещите машини.

Уебшрифтовете позволиха на дизайнерите и програмистите да използват много по-креативни и уникални шрифтове, без да губят индексирането. Чрез тях се постига по-добро акцентиране и привличане на вниманието на потребителите.

6. Изображения

Има много изследвания, които показват, че изображенията са много по-лесни за запомняне отколкото текстовете, и много от пазаруващите онлайн преминават през сайтовете, като само преглеждат изображенията им. За продуктовите страници използвайте ярки и ясни снимки, които са колкото се може по-големи. Включете и опция за увеличение на снимките.

Дефинирайте като основна снимка тази, която е най-релевантна (например цветът, който се продава най-много) и добавете колкото се може повече снимки, които да обхващат всички варианти на Вашия продукт, или всички негови специфики.

7. Сигнали, внушаващи доверие 

За да купуват хората от Вас те трябва да Ви вярват. В допълнение към добрия дизайн и съдържание Вие можете си спечелите доверието на потребителите чрез различни сигнали, като например клиентски ревюта. Повечето сигнали са насочени да убедят посетителите, че зад уеб сайта стоят истински хора, на които може да се има доверие.

Други сигнали са:

  • потребителски мнения – особено ценни са видео коментарите, тъй като са по-трудни за фалшифициране;
  • чат в реално време;
  • секция за въпроси и отговори;
  • локален телефонен номер;
  • посочен физически адрес;
  • социални медии;

8. Бредкръмп (пътища)

Бредкръмповете са важен фактор за ползваемостта на сайта, тъй като показват на потребителите къде се намират и им дават лесна възможност да се връщат назад към по-главни категории, независимо на коя страница са се озовали първоначално. Те също така Ви помагат за SEO тъй като помагат на търсещите машини по-лесно да обхванат структурата на сайта Ви.

Използвайки микродата формат позволява на бредкръмпа да се показва в SERP-a вместо грозното URL, като така се вижда Вашия домейн и бредкръмп връзката. Това е добър сигнал за доверие и може да Ви помогне да си увеличите CTR-а.

9. Видео

Видеото може да се използва на продуктовите страници за по-ефективно презентиране на опции и предимства отколкото чрез текст или изображения и много компании отчитат значително покачване на конверсиите след публикуване на видео клипове към продуктите. Видео съдържанието също така увеличава стойността на страницата, като подобрява потребителското преживяване и играе ролята на допълнителен сигнал за доверие.

10. Футър

Потребителите очакват да намерят определена информация във футъра на Вашия сайт. Това са секции като “За нас”, “За контакти”, връзки към други страници, социални бутони и др. Обикновено това е мястото и за формата за регистрация за бюлетин, тъй като се предполага, че потребителите, които са достигнали до там са достатъчно ангажирани.

Коментари

Powered by Facebook Comments