Основи на успешното гост блогване

публикувано от Георги Христов
Blogging.2

Уважаеми читатели, преди да се стигне до същината на постовете и как да направите така, че гост блогването (guest blogging) да работи за вас и да не свършите накрая като спамър, бих искал да ви разкажа една малка история. Една история за това, как Мат Кътс промени хода на моя ден. Историята малко напомня на тази…

Беше хладен, но все пак спокоен понеделничен следобед в офиса ни, когато обядвах на бюрото си и разглеждах отново всичко от социални мрежи. Както проверявах моя личен Twitter фийд, видях туит от Мат Кътс, насочващ към най-новия му блог пост, “Упадъкът и падението на гост блогването за SEO. ”

Бързо кликнах върху него, за да го прочетете в блога и … Бум! Това беше първият абзац: “Добре, аз го казвам: ако използвате гост блоговането, като начин да спечелите линкове вероятно ще трябва да спрете. Защо? Тъй като с течение на времето това се превърща все повече и повече в спам практика, ако правите много гост блогвания, тогава сте попаднали в наистина лоша компания.”

“О, Боже”, помислих си. “Моят ден стана много по-интересен.”

Няма да отнеме много, преди хората да започват да задават въпроси за това дали големите блог сайтове и ще бъдат в опасност. Хората не бяха сигурни какво точно означава неговата публикация.

Дали казваше, че това щеше да бъде промяна на алгоритъма, както Ранд Фишкин прогнозира? Дали казваше, че всички гост блогвания бяха мъртви, или че всички бяха станали спамове? Означавали това, че всички линкове в публикациите от гости сега не трябваше да ни интересуват? По същество, светът на SEO се развиваше лудо.

Веднага минах на полето след статията, за да огледам за всякакви въпроси, от това как сайтовете могат да попречат на спам линкове в публикациите от гости до това как ще накажат Google подобни сайтове.

Но аз се отклоних; нека се върнем към блог поста на Мат. В него той иска да каже още: ”В крайна сметка, защо не можем да имаме хубави неща в SEO пространството: Нещо се появява като автентично; след това все повече и повече хора се натрупват, докато едва остане спомен от първоначално приетото поведение. Стигнахме до дъното в… низходяща спирала, където хората са продавали “аутсорсинг на публикации от гости” и са писали статии за това как да се автоматизира гост блогването.

“Така стоим на разклона на пътя: гост блогванете е извършено, то се е превърнало вече твърде много в спам. Като цяло, не бих препоръчал да приемате публикации от гости, освен ако не сте готови да гарантирате за някой лично или го познаете добре. Също така, аз не бих препоръчал да се разчита на гост блоговете, гост блогинга на сайтове, или гост блоговането за SEO, като стратегия за изграждане на връзки (Linkbuilding).”

Разхилих се на това “защо не можем да имаме хубави неща в SEO”. Всъщност, сигурен съм, че съм чувал това формулиран точно по този начин и преди. Но това, което наистина ме впечатли беше: “Ние сме достигнали дъното в спиралата надолу …” Чакай… не беше ли казал Ранд точно същото нещо преди дни в неговия Whiteboard петък? Чакай … не го ли нарече “Защо публикациите от гости и блогинга са опасно спускане???” Разбира се, други популяризираха това по-добре.

Но въпросът наистина не е за това как Ранд може да види бъдещето, той е за това как Мат всъщност не беше казвл нищо, което вече не знаем. Нали? Да, сериозно.

Добре, добре, може би това не е напълно очевидно за всички, или още публикацията не е била написана? Е, как да се процедира, ако сте използвали публикациите от гости като стратегия за изграждане на линкове? (Между другото, публикациите от гости е тактика, а не стратегия.)

Успешна публикация от гост 
Не искаш да бъдеш там, но се опитваш волю-неволю да получиш  публикация към всеки блог с единствената цел изграждане на линкове (вероятно лоши). Това е важно, за да бъдат обвързани вашите бизнес и маркетингови цели, както при всяка друга тактика. SEO обаче е само една част от по-голямата стратегия, и ако се съсредоточиш единствено върху писането на мнения с цел изграждане на връзка, ти се лишаваш отедин тон други възможности, като например:

Брандиране, брандиране, брандиране
Изграждане на доверие в определена ниша
Увеличаване на трафика
Привличане за нова публика
Изграждане на общност!
Авторство

Представи си, ако се налага да се съсредоточиш върху писането на невероятен блог пост, с реална информация, свързана с публиката на блога. Да, наистина, ти трябва да правиш това. Както сър д-р Пийт, красноречиво заяви днес в тази тема: ”Трябва да се увериш, че не си дребната риба в линк билдинга. Смятам, че ако всеки път, изграждаш 80 или повече процента от връзките си в профила по една тактика/трик, ти ще се окажеш в беда. Проблемът не е в публикациите от гости, това е злоупотреба.

Ще попиташ, е и какво​​? Как да си сигурен, че не си се натъкнал на смап или на ”трик за дребни риби в линк билдинга?” За това бих искал да те запозная с Еверет Сайзмор. Той е сътрудник в Moz, и най-вече се фокусира върху подпомагането в Q&A. Но в реалната си работа, той е директор на R&D, специални проекти, и Moonshine over at seOverflow.

През последните няколко дни имашв дискусии относно публикациите от гости. Обсъждаше се как Google може да определи един пост като спам, как би го определила като автентичен, и начините, по които оптимизаторите и всички онлайн маркетолози трябва да лигитимират публикациите от гости.
Е, Eверет даде най-добрия отговор, с който всички се съгласихме. Така, че сега съм щастлив да ти го представя …

Съветите на Еверет за това как да бъдеш по-добър при публикациите от гости
Той заяви, че seOverflow не били паникьосани най-малкото, защото променяли своите вътрешни правила за публикациите от гости, и сега включвали програма, подобна на тази:
Разработване на връзка с автора извън ”платформата за гост блогване”, за да се персонализира връзката по-добре.
Поставяне на поредица от текстове, вместо на една ”публикация от гост”.

Гост-авторът описва себе си като ”експерт сътрудник”. Обясни разликата, ако се наложи, и обясни на автора, защо това е по-добре за неговия сайт.
Не сътрудничи за сайтове, които искат да публикуват текста ти в рамките на общ ”гост автор” - акаунт. Винаги настоявай за твоя собствен принос/авторски акаунт и отбелязване на съответния автор.
Работа с автори, които имат профили в Google, към който те могат да добавят сътрудник като линк. Ако те не разполагат с такъв, помогни им да получат.

Обърни се към същите автори за подобно съдържание, за да ги развиеш като специалисти в конкретна ниша (например, ако Джон Смит направи статия за клиент на PBX-решения и се нуждаете за друга част от съдържанието за VOIP, системи за офис телефон и т.н. .. обърни се към Джон Смит отново).
Ако местните автори нямат долу-горе собствен почерк във всеки пост, тогава нашето съдържание не трябва да ги има.

Спрете да мислите за линкове. Вместо това, помислете за трафик и изложение. Връзките са добри, ако са от значение, но не позволявайте на политиката „Не следвай” (Nofollow) да задържа сътрудничеството ти с основен сайт с много трафик в ниша на клиента.
Проследяване на правилните показатели, което започва с привеждането на нашите цели с тези на клиентите .

Еверет също каза: Тази “тактика” заема място в нашия арсенал от възможности, в което и да е съдържание на маркетинговата стратегия. Нашата цел тези дни е да се намерят най-влиятелните във всяка област и да се плаща на експерт да пише текстове на експертно ниво, без значение къде се намира, за да помогнат по-нататък на нашите бизнес цели, основно чрез завоюване онлайн на клиенти, привлечени от доброто съдържание.

„Това е нещо хубаво точно там.“ По същество - бъдете реален човек, пишете публикации не само с цел изграждане на връзки.
Как може гост блогинг сайтовете да останат надеждни?
Тъй като сме на този въпрос, нека говорим за сайтове като Huffington Post, Tech Crunch, Smashing Magazine, и дори за блога на Google Analytics. Всички тези сайтове, заедно с YouMoz и Moz Blog, оставят публикации от гости. Общият проблем на всички тези сайтове е, че те имат строга редакция. Те просто не дават възможност просто някой напише мнение за нищо. Те четат публикациите за точност, за да се осигури фокусиране върху реалното, добро, полезно съдържание.

Но да речем, че позволиш публикации от гости, и не си чак толкова стриктен за към тях точно сега? Ето няколко съвета, за да се увериш, че твоят блог остава надежден, дори и с публикациите от гости:

Увери се, че съдържанието е оригинално. Ние използваме инструменти като Copyscape, както и Small SEO, за да търси плагиатско съдържание.

Увери се, че авторът е реален човек. Има хора, които създават акаунт на твоя сайт и поставят линкове към тяхната страница в Google+. Това гарантира, че са реални хора, проверени на тяхната Google+ и други акаунти.

Виж, дали са участвали в гост публикации и преди. Това е друг добър начин да се увериш, че знаят типа на съдържанието и че останалите ги харесват.

Провери два пъти линковете. Много връзки са легитимни и дават перфектна насока, но не забравяйте да кликвате върху всяка една. Наистина ли искаш да се “валидира” тази страница? Позволявай само връзки по предназначение.

Този списък наистина е само началото. За по-задълбочен преглед на добрите начини да се разрешават публикации от гости, виж публикацията на  Keri Morgret за това как публикуват гостите на YouMoz.

Гост блогингът не е мъртъв

Нека да приключим, като заявим отново, че гост блогингът не е мъртъв във всичките си форми. Сам по себе си обаче спамът, който се грижи само за връзките, но не и за реалното съдържание, изграждането на общност, брандинга, и всички други големи ползи… е мъртъв.

Коментари

Powered by Facebook Comments