Ускорете бизнеса си чрез маркетингов бюджет за доказване на концепцията

публикувано от Георги Христов
marketing-798x310

Началното финансиране на стартираща компания е трудно, защото…

Трагична, но позната ситуация за стартиращите компании, е предприемачите да успят да осигурят средства, които изцяло да инвестират изцяло в изграждане на продукта си, и накрая да нямат достатъчен бюджет за да могат да привлекат потребители към своя сайт, когато продуктът е завършен.

Обикновено в този момент те започват да търсят инвеститори, които да им осигурят нужните капитали, без обаче да имат готова доказана концепция на своята идея, която почти винаги се изисква от тях. Така се получава един омагьосан кръг – те се нуждаят от пари, за да могат да докажат валидността на своята бизнес идея, за да могат да получат пари за растеж.

Обикновено в тази ситуация те се обръщат към своите приятели и роднини, същите, които най-вероятно са им осигурили вече първоначалното финансиране, което до голяма степен е стопило техните средства. Това е една често срещата ситуация.

Какво е решението на проблема с маркетинговия бюджет

За радост това е лесен за разрешава проблем, стига да го имате предвид още от самото начало. Когато изчислявате какво финансиране Ви е нужно, добавете и необходимия бюджет за маркетинг, реклама и продажби след като завършите своя продукт. Честно казано, тази сума е също толкова важна, колкото и сумата за самото реализиране на Вашата идея, защото без да можете да докажете жизнеността и, трудно ще можете да разчитате на солидно финансиране.

Планирайте напред

Всеки бизнес има своите уникални маркетингови цели и таргети за продажби. B2C компаниите обикновено са фокусирани върху маркетинга, докато B2B върху продажбите. Така че е нужно да планирате напред:

1. Какви тактики са най-подходящи за бизнеса Ви (SEO, социални медии, участия в търговски изложения, търговски представители и др.)

2. Коя е онази точка, достигането на която ще докаже правотата на Вашата бизнес идея.

3. Колко средства са Ви нужни за да постигнете заложените цели.

Например нека да приемем, че имате уеб сайт за електронна търговия. И нека да приемем, че инвеститорът Ви е дал като информация, че би искал да види поне 1000 продажби, преди да инвестира във Вашия бизнес. При 2% среден процент на конверсии ще Ви е нужно да привлечете поне 50 000 потребителя. Ако сте избрали като канал за реализация Google и приемем, че средната цена за Вашите ключови думи е 0,20 лева, то на Вас ще са Ви нужни поне 10 000 лева резервен капитал. И тъй като нищо не се случва така както е планирано, то трябва да заделите поне два пъти повече средства.

 

Коментари

Powered by Facebook Comments