13 достъпни идеи за локален маркетинг

публикувано от Георги Христов
maxresdefault

Изграждането на ефективен маркетингов бюджет понякога е предизвикателство за малкия бизнес, който обикновено не може да отдели значителни средства за реклама. Това обаче не означава, че малките местни фирми трябва да разчитат само и единствено на устните препоръки.

Ето един списък от най-ефективните онлайн локални маркетингови идеи, пригодени специално за нуждите на малките фирми:

1) Наръчници и упътвания

Със своя уникален опит в областта, собственици на фирми, могат лесно да се превърнат в лидери на местно ниво, като допринасят със статии за местни издания или да станат гост-автори в печатни и дигитални ресурси. Упътвания и уроци за начинаещи са един чудесен начин да започнете!

2) Онлайн форуми

Мрежата е пълна с форуми за всяка възможна индустрия. Като собственик на бизнес, мнението Ви може да допренесе с наистина ценна информация – използвайте тази възможност, за да предоставите своите идеи или да споделите някои решения, които са сработили за Вас. Но избягвайте да презентирате агресивно своя бизнес или да спамите форума с фирмени реклами.

3) Безплатни обяви

Огледайте местните онлайн бизнес директории и се постарайте да създадете безплатни обяви за Вашата фирма, където Ви предоставят тази възможност. Когато правите това, не забравяйте да ги напишете по последователен начин и да се уверите, че всяка оферта включва уникално описание на бизнеса Ви- това ще бъде от голяма полза за Вашето SEO.

4) Споделяне на видео

Видеозаписите са страхотни за рекламиране на Вашия продукт или услуга – различни проучвания показват тяхното значение за увеличаването на конверсиите. Направете видео урок, представете Вашата фирма или запишете мненията на Вашите клиенти за бизнеса Ви. Качете клипове в YouTube или в други сайтове за видео- и слайд- споделяне.

5) Facebook реклами

Социалните медии предлагат евтини, но високо ефективни възможности за популяризиране – едни от тях са Facebook рекламите, промоционална услуга, която е насочена към определена аудитория. Тя все още е по-евтино решение, отколкото рекламата в Google AdWords, и може да бъде от решаващо значение за Вашите маркетингови цели.

6) Онлайн ревюта

В днешно време блогърите са едни от царете на интернет сцената и много хора считат тяхното мнение за ценно. Опитайте се да се свържете с блогъри, които може да сметнат Вашия продукт или услуга от значение и ги помолете да го пробва и да напишат ревю в техния блог. Не ги убеждавайте да рекламират Вашия продукт и винаги бъдете подготвени за риска от отрицателна обратна връзка.

7) Нетуъркинг

Нетуъркинга може да Ви донесе позитиви, именно защото бизнесът Ви е локален. Опитайте се да присъствате на колкото се може повече локални бизнес събитиям като създавате контакти и презентирате своя бизнес и продуктите и услугите, които предлагате.

8) Локални листинги в Google

Уверете се, че сте записали своя бизнес в локалните листинги на  Google. В случай, че промените местоположението си, не забравяйте да актуализирате листинга си.

9) Нишови социални медии

Основните социални медии привличат много хора, но нишовите платформи предлагат конкретна целева аудитория. Огледайте наоколо, за да видите дали няма някакви групи или форуми, свързани с вашата индустрия – ако намерите някой, отбележете своето присъствие в него.

10) Създаване на блог

Няма по-добър начин да се чуе гласът ви, от това да създадете и поддържате качествен и полезен блог. Публикувайте неща от кухнята на Вашата индустрия и полезни съвети и това ще Ви се отблагодари с добри позиции при търсене в Google.

11) Плати с туит

Ако имате на разположение уникални ресурси на Вашия сайт, можете лесно да ги превърне в ефективни рекламни материали. Използвайте “плати с туит” (http://www.paywithatweet.com/) – потребителите ще могат да свалят Вашите материали само след като ги споделите в Twitter.

12) Помолете за връзки

Като собственик на бизнес, Ваше задължение е да разпространите информацията за Вашата компания. Не се страхувайте да помолите за връзки към Вашия сайт – можете да помолите своите клиенти или дори случайни познати.

13) Купони и специални оферти

Вашият сайт също може да се превърне в платформа за ефективна промоция. Можете да предложите купони или специални оферти, за да привлечете нови или да ангажирате допълнително съществуващи клиенти към Вашата марка.

Коментари

Powered by Facebook Comments