50 съвета за стартиране на собствен бизнес (втора част)

публикувано от Георги Христов
StartupWordCloud

Продължаваме със съветите за стартиране на собствен бизнес:

26. Изкарайте бързо на пазара Вашият продукт или услуга
Изграждането на един бизнес е продължителен процес и ако успеете да презентирате бързо на пазара Вашия продукт или услуга ще можете да изградите мрежа от потребители, които да Ви предоставят ценна обратна връзка, която да Ви помогне да подобрите своите оферти. Според един от основателите на LinkedIn – Рейд Хофман: “Ако не сте засрамени от първият вариант на Вашия продукт, значи сте го пуснали на пазара твърде късно”.

27. Предлагайте нови продукти и услуги
Ако вече имате клиенти, то уверете се, че сте в състояние да ги запазите лоялни като непрекъснато им предоставяте нови продукти и услуги.

28. Бъдете търпеливи
Никога не забравяйте, че успехът не идва веднага. Ще Ви отнеме време за да започнете да генерирате печалби.

29. Надскочете очакванията в началото
Когато спечелите нов клиент се опитайте да надскочите неговите очаквания. Ако успеете, то със сигурност той ще остане с Вас за дълго време.

30. Поддържайте активно блога си
Не се срамувайте да споделяте както своите триумфи, така и своите провали. Потребителите ще оценят Вашата честност.

31. Избягвайте караниците с партньорите си
Ако имате разногласия със своите партньори, то постарайте се да изгладите бързо отношенията си. Неразбориите в офиса само ще Ви попречат да се фокусирате върху растежа на бизнеса.

32. Не се притеснявайте от нови инвеститори
Инвеститор иска част от собствеността в компанията? Няма нищо лошо или страшно в това. Трябва да сте наясно, че рано или късно ще се наложи да се разделите с част от контрола върху своя бизнес. Приемете този факти и продължете напред.

33. Наемете копирайтър
Освен ако Вие самите не сте добър в писането, наемането на копирайтър, който да пише мейлите до таргетирани потребители е почти задължително. Един добър копирайтър ще Ви помогне също така и с прессъобщенията, социалните мрежи и всякакви други комуникационни канали, с които да разпространите бранда си.

34. Подгответе се за срещи
Когато се подготвяте за среща с клиент, опитайте се да намерите всякаква информация за него, за индустрията, за неговите служители и конкурентите му.

35. Не се страхувайте от конкуренцията
Не говорете лошо за конкурентите си, когато ги обсъждате с инвеститори и клиенти Нямате нужда да ставате обект на съжаление. Всъщност дори това може да тласне потенциалните клиенти към Вашите конкуренти. Запомнете, че конкуренцията, означава, че има пазар за Вашите услуги или продукти.

36. Възползвайте се от личните препоръки
Няма нищо по-добро от маркетинга от уста на уста. Накарайте своите приятели и семейство да препоръчват Вашите продукти и услуги.

37. Нетуъркинг
Не се страхувайте да участвате на публични събития – конференции, обучения, тренинги.

38. Предлагайте потребителско обслужване на високо ниво
Общуването с хора ще е голяма част от Вашата работа. Бизнесът Ви ще привлича нови клиенти ако ги карате да се почувстват важни. Например, Zappos не беше първия онлайн магазин за продажба на обувки, но компанията предложи на своите клиенти перфектно обслужване и спечели с това.

39. Сайтът В трябва да работи безупречно
Потенциалните Ви клиенти ще искат да узнаят колкото се може повече за Вашия бизнес и затова трябва да могат да достигат бързо и лесно до нужната им информация на Вашия уебсайт.

40. Не отдавайте прекалено голямо значение на икономиката.
Някой от най-успешните компании са основани по време на рецесии. Всъщност половината от компаниите в топ 500 на Fortune са започнали именно в такива периоди.

41. Следете плащанията от клиенти
Винаги се опитайте максимално да подсигурите плащането си от клиентите. Следете стриктно за периода на плащане и правете всичко възможно да получите плащането възможно по-бързо.

42. Намерете правилните служители
Опитайте се да сглобите перфектния екип. Ще имате нужда от професионална помощ, тъй като няма да имате познания във всички сфери.

43. Раздайте отговорности
Дайте съответните отговорности на своите служители. Като мениджър това ще е една от основните Ви задачи.

44. Честността е най-добрата политика
Ако се появят някакви проблеми с Вашите служители, обърнете им нужното внимание и бъдете откровени и прями. Говоренето зад гърба и интригите само ще отровят обстановка и ще Ви донесат излишни проблеми.

45. Противоположностите се привличат
Наемайте хора, чиито умения и характери са противоположни на Вашите. Те ще Ви дават различен поглед върху нещата и ще обогатят компанията Ви с техните умения и знания.

46. Простете се със социалния си живот
Ще се наложи да отделите много време на изграждането на своята компания. Дори и да сте планирали да излезете вечерта, може да се наложи да се прибере по-рано от планирането, защото се появил неочакван проблем или просто защото сте адски уморени.

47. Вие ще си получите парите последни
Като собственик на бизнеса Вие ще сте последния човек, който ще си получи “заплатата”. Това ще е така, докато компанията Ви излезе на печалба.

48. Определете точна дефиниция на успеха
Само защото не сте станали милионери още, не означава, че не сте на прав път и че бизнесът Ви не е успешен. Ако печелите докато правите нещо, което обичате, това вече само по себе си е успех.

49. Трябва да знаете, кога да се откажете.
Провалите са неизбежно. Ако нещата не се случват и Вие сте направили всичко по силите си, то тогава забравете за гордостта си и приключете. Знам, че няма да ВИ е лесно, но повярвайте ми за Ваше добро е.

50. Не разчитайте само на съветите на другите хора
Въпреки всички съвети, които ще намерите в интернет, може би най-ценния, който мога да Ви дам е: Много хора могат да В предложат помощ за започване на Вашия бизнес, но в края на краищата Вие сте човекът, който стои на кормилото и Вие сте отговорни за успеха или провала.

Коментари

Powered by Facebook Comments