50 съвета за стартиране на собствен бизнес (първа част)

публикувано от Георги Христов
Startups

Зaпочването на собствен бизнес не е за хора със слаби сърца. Това е стресиращо и изисква Вашето пълно съсредоточаване. Положителната страна е, че това може да бъде и едно несравнимо и пълноценно преживяване в професионален и личен аспект.

По-долу ще си позволим да Ви дадем 50 съвета как да направите бизнеса си работещ:

1. Направете си самооценка
Не всеки е притежава това, което е необходимо, за да стартира компания. Не искаме да кажем, че идеите Ви не са добри, но само добрата идея не е достатъчна. Нужни са характерни индивидуални особености, за да можете успешно да започнете свой собствен бизнес.
Преди да инвестирате време и/или ресурси, първо направете една бърза оценка на собствените си възможности и характер – мотивирани ли сте, лесно ли се адаптирате, уверени ли сте в собствените си сили, гъвкави ли сте?

2. Разработване на една идея
Не се опитвайте да започнете бизнес, просто защото нещо не е на мода и си мислите, че комерсиализация му ще Ви донесе пари. Работете върху бизнес концепция, която Ви вълнува и която е свързана с нещо, с което имате опит. От тази отправна точка потърсете продукт или услуга, които смятате, че може да подобри живота на хората.

3. Тествайте правдоподобността
След като сте стигнали до тази идея, трябва да разберете как можете да направите това да стане реалност. Този продукт или услуга, който предлагате, дали е нещо, което хората искат или се нуждаят? Може ли да се реализира печалба от продажбата му? Работи ли продукта?

4. Напишете бизнес план
Един солиден бизнес план ще ви помогне в бъдеще. Той също така Ви е необходим, за да можете да презентирате идеята си пред потенциални инвеститори. Вашият бизнес план трябва да включва основната идея на Вашия бизнес, обобщение за фирма, резюме, описание на услуга или продуктите, които предлагате, описание на целевия пазар, финансови прогнози и оперативните разходи.

5. Определяне на Вашия пазар
Въпреки, че може вече да сте открили някакъв интерес към бизнеса си, трябва да си подготвите по-задълбочено и ясно проучване. Оценете пазара, определете клиентите, които са най-вероятни да направят покупка. Направете оценка на конкуренцията.

6. Определяне на разходите
Необходимо е да направите допълнителни изследвания и да разберете стандартните фактори за определяне разходите в рамките на индустрията, в която ще оперирате. Това не само ще Ви помогне да управлявате Вашия бизнес по-ефективно, но потенциалните инвеститорите също ще искат да знаят това.

7. Създаване на бюджета
След като се определи колко пари ще трябва да работите, трябва да определите колко ще струва да развиете своя продукт или услуга и да създадете план за пускане на пазара.

8. Намерете подходящите инвеститори
В повечето случаи ще Ви се наложи да потърсите някакъв вид финансиране, за да започнете, дали от спестяванията си, кредитни карти, заеми, безвъзмездни помощи или рисков капитал. Трябва да намерите инвеститор, който споделя Вашата страст, някой, с който можете да се сработите.

9. Слушайте инвеститорите
Независимо дали Ви харесва, инвеститорите имат право на глас в компанията. И трябва да се вслушате в техните съвети или предложения. Но това не значи, че трябва да правите това, което Ви кажат.

10. Осигурете си подкрепа
Вие ще трябва да инвестирате много време и ресурси в новия си бизнес. Заради това Ви е нужно да знаете, че Вашето семейство Ви подкрепя. Те трябва да са наясно, че този процес ще бъде предизвикателство финансово и емоционално.

11. Определяне на правната структура
Определете,коя форма на собственост е най-добра за Вас: едноличен търговец, сдружение, дружество с ограничена отговорност, акционерно дружество… Всяка една от тях си има своите особености, предимства и недостатъци, така че е добре да отделите необходимото време и усилия, за да изберете най-подходящата за Вас.

12. Изберете име на фирмата
Изберете име на компанията си, което най-добре отговаря на вашия бизнес. След това проверете дали името на домейна е свободно.

13. Регистриране на името
Ако името е свободно направете своята регистрация в Агенцията по вписвания. Допълнително можете да помислите и за регистрация на търговска марка с това име.

14. Възползвайте се от безплатните ресурси
Има многобройни безплатни ресурси онлайн, които могат да Ви предложат консултации, обучение и помощ. Възползвайте се максимално от всичко, което можете да намерите в интернет.

15. Определяне на данъчните задължения
Сега е време да се консултирате със счетоводител относно данъчните задължения, които Ви очакват във връзка с Вашия бизнес. Бъдете наясно какви ще бъдат финансовите Ви задължения към НАП и НОИ.

16. Осигуряване на разрешителни и лицензи
Преди да започнете своята дейност е нужно да направите проучване дали за извършването и не са нужни някакви специални разрешителни или лицензи. В България действат множество различни разрешителни и лицензионни режими, които се отнасят за различните индустрии, така че се уверете, че имате всичко, които се изисква от закона преди реално да сте започнали своя бизнес.

17. Застраховки
Може и да Ви се струва като излишен разход в началото, но помислете сериозно върху застраховането на своите активи. Това важи с особена сила за производствените машини и оборудване. Една злополука, която да извади от строя част или всички Ваши производствени ресурси, би била фатален удар за Вашия бизнес ако нямате застраховка, която да покрие щетите Ви.

18. Планиране на счетоводното отчитане
Обърнете внимание на счетоводната отчетност в компанията. Трябва да създадете ясни и точни правила, които да се следват от всички служители. Планирайте заедно с Вашия счетоводител общата счетоводна политика на фирмата като имате предвид характера на своята икономическа дейност.

19. Изберете подходяща локация
Изберете локация, която най-добре отговаря на нуждите на бизнеса Ви, тази, която предлага възможност за растеж, точното ниво на конкуренция и близост до доставчиците Ви. Също така трябва да бъде достъпна за клиентите.

20. Не бързайте с наемането на офис
Ако все още не генерирате приходи, не трябва да бързате с наемането на офис или склад.

21. Търговската марка може да почака
Регистрирането на търговска марка или патент струват хиляди лева и са тежки и продължителни процедури. Не е нужно да отделяте тези финансови средства ако все още нямате стабилно ядро от клиенти или не виждате възможност да продадете своята концепция на друга компания.

22. Бъдете гъвкави
Бъдете готови да направите корекции в своята начална идея. Да можеш да се променяш и да се адаптираш, да създадеш това, което клиентите искат, това определя дали Вашият бизнес ще се провали или ще успее.

23. Споделете Вашите идеи с приятелите и семейството си
Вашият най-близки и най-скъпи хора най-вероятно ще бъдат и най-честни с вас за Вашия бизнес. Не се колебайте да потърсите техните съвети и предложения.

24. Игнорирайте скептиците
В същото време, има разлика между конструктивна критика и критицизъм без факти, че вашият бизнес ще се провали. Просто игнорирайте последните

25. Не се ядосвайте
Ако идеята Ви е отхвърлена от клиенти или инвеститори, не се поддавайте на гнева. Разберете какво не им харесва, направете необходимите корекции се върнете към тях.

Коментари

Powered by Facebook Comments