Основно ръководство за SEO за сайтове за електронна търговия

публикувано от Георги Христов
eCommerce marketing

Няма две мнения – по-високото класиране в Google от конкурентите е задължително. Но какво правите ако не знаете правилата и триковете за SEO, които ще изстрелят вашия сайт за електронна търговия до върха? Ако имате по малко посещения, вероятно ще имате и по-малко продажби. Независимо дали се захващате сега с нов уеб сайт или подобрявате съществуващ, това пълно ръководство предлага полезни тактически решения за активно развитие на Вашето SEO. В наши дни достигането на първата страница не е достатъчно. Трябва да се класирате №1.
През 2011 г. Search Engine Watch оповести изследване на Optifydiscovered, че “сайтове класирани под №1 са получили средна честота на кликване (CTR) от 36,4% ; №2 имат CTR от 12,5 на сто; а №3 са със CTR 9,5 процента.”
Друго изследване на Gabe Donnini от Marketing Land миналата година подкрепи констатациите на Optify. То показа, че “делът на импресиите, идващи от първата позиция е почти двойно по-голям от този на втора, и наистина илюстрира стойността на заемането на първото място.”
Какво означава това от гледна точка на лаика? Ако не разполагате със силна SEO стратегия, вие губите импресии към бранда, кликове и продажби.
Искате ли да знаете как да класирате по-напред вашия сайт за електронна търговия? Прочетете това ръководство стъпка по стъпка, и ще сте на път да се превърнете в SEO грамотен собственик на бизнес или маркетолог.

Част 1: SEO Проучване (SEO одит)

Преди да започнете каквато и да е работа по SEO (on-site или off-site), вие трябва да проучите ключовите думи и конкурентите. Защо? Изследването е най-важната част от SEO-то. Таргетирането на неподходящи ключови думи може да съсипе вашата кампания чрез генериране на трафик с ниско качество и малко реализации, а нито един бизнес не иска това!

A: Проучване на ключови думи

Трябва да се съсредоточите върху три основни области при провеждане на проучването за ключови думи:

1. Намиране на ключови думи за началната и продуктовите страници
Когато става въпрос за оптимизиране на най-важните страници на вашия сайт, трябва да помислите за приложимостта, обема на търсене и пречките за класиране.
Ще ви предложа да потърсите ключови думи, които са от голямо значение за вашата марка или продукти, които имат висока точност на съвпадение при търсене (местно, а не глобално) в безплатния Google AdWords Keyword tool, който е по-достъпен от инструмента за ключови думи на Moz.
Бъдете внимателни, за да не изберете ключови думи, които са твърде общи или твърде конкуриращи се. Ако те са твърде общи, най-вероятно ще се окажат с по-висока степен на отпадане и нисък процент на реализации, защото хората, кликващи на вашия сайт, няма да намират това, което търсят. Освен това, ако преминете към конкуриращи се ключови думи, ще отнеме много време, за да се постигне високо класиране (ако изобщо някога стане).
Например, ако произвеждате “изцяло естествени” филтри за кафе, не трябва да следвате общи ключови думи като “кафе “, “натурално кафе” или “природосъобразно кафе “, тъй като те не са специфични ключови думи за хора, които търсят филтри за кафе. А и тези ключови думи имат голяма конкуренция, и вашия сайт вероятно няма да се класира преди големите производители на кафе .

2. Дефиниране на точните ключови думи за темите в блога
Създаването на съдържание за блог може да помогне при класирането на вашия електронен бизнес с допълнителните си ключови думи, за които няма място на основния ви сайт. Освен това, във вашия блог можете да се възползвате от разширените ключовите фрази (longtail).
Какво представляват всъщност разширените ключовите думи? Това са уникални търсения, които хората използват, за да намерят нещо онлайн. Те се състоят от повече от една дума.
Например, може да е добра идея, да се опитате да се класирате с “кафе”, ако продавате кафе на зърна. Но данните показват, че “популярните” термини, като “кафе”, представляват “по-малко от 30% от търсенията в интернет“. Това е мястото, където разширените ключовите думи влизат в играта.
Според Moz, “останалите 70% се крият в това, което се нарича “дългата опашка” на търсенето. Дългата опашка има стотици милиони уникални търсения, които биха могли да се извършват по няколко пъти всеки ден, но взети заедно, те обхващат по-голямата част от световното търсене на информация чрез търсачките.”
С оглед на това, преминете към ключови думи с дълги опашки, които имат висока точност на съвпадение при търсене (местно, а не глобално) и ниска степен на сложност при използване. След като сте изчерпали този списък, можете да се насочите към по-малък обем ключови думи, които все още са с висока приложимост.
Забележка: Никога не трябва да претъпквате някой от вашите уеб страници или блог постове с ключови думи. Когато пишете за вашия блог, се фокусира върху разработването на добро съдържание по теми, които хората ще искат да четат и споделят.
По същество, аз винаги пиша за хората, а не за търсачките. В днешно време алгоритъмът на Google възнаграждава сайтове, които създават добро съдържание и санкционира тези, които са пълни с ключова дума или използват други тактики, които могат да бъдат разглеждани като манипулативни.

3. Избягвайте канибализацията на ключовите думи
Канибализация на ключови думи се случва, когато идентични уебстраници се опитват да се класират паралелно с една и съща дума.
В публикация за On Page SEO, Sean Work от KISSmetrics, обелязва: “Проблемът е, че това е объркващо за търсачките. Вие ги принуждавате да избират коя е по-важна от група уеб страници с тази специфична ключова дума. Това отслабва способността да получите трафик точно за тази ключова дума.”
И така, какво означава това? Че вие дори не трябва да пишете блог пост, използвайки ключова дума, която сте концентрирали в една от основните страниците от вашия сайт.
За да се избегнете канибализацията на ключови думи, опишете всяка страница от вашия сайт в таблица с ключовите думи, с които се опитвате да я класирате. Ако сортирате колоната с ключови думи, не трябва да виждате никакво повторение на точно едни и същи.

Б: Проучване на конкурентите

След като сте направили изследване на ключовите думи, вие сте преполовили пътя! Сега е време за проучим конкурентите. Трябва да помислите:

1. Кои ключови думи са подбрали основните ви конкуренти?
Съставете списък с ключови думи, които ви се струва, че вашите конкуренти са използвали в тяхната SEO стратегия. Също така, трябва да прегледате дали те имат по-висок авторитет на домейна (DA) от Вас? Дали техните уеб страници имат по-висок авторитет на страниците (PA) от Вашите?
За целта можете да използвате безплатнате версия на Moz toolbar. В секцията Page Elements tab, ще видите мета данните толкова добре, колкото и заглавните тагове.
Ако вашите конкуренти имат значително по-високи от вашите DA или PA, може да е добра идея да се насочите към други ключови думи, срещу които ще им е много трудно. Опитайте се да стигнете до по-лесните печалби, ако можете!

2. От къде получават линкове?
Много важно е да се направите списък на местата, от които конкурентите получават техните входящи линкове.
За да получите този списък, можете да използвате инструмент като Open Site Explorer:
Можете да опитате да получите линк от тези сайтове, както и чрез блогъри от Вашия бранш, прес-съобщения, или чрез създаване на ваши собствени страници на компанията. Не се притеснявайте, повече информация за това как можете да си набавите връзки от блогъри и чрез прес-съобщения ще Ви дадем по-нататък в това ръководство!
Преди достигане до сайтовете, включени в списъка, първо трябва да изтриете всеки сайт, който има ниска оценка за DA. Първият входящ линк от сайт с ниска оценка DA действително може да навреди на класирането ви, като Google може да се усъмни, че лошият сайт пуска линк към вас, защото вашият сайт също е лош. Добре е да го знаете, нали?

3. Какъв е техния сайт като архитектура?
Погледнете архитектурата на конкурентните сайтове. Каква е тяхната навигация? Колко далече отиват техните връзки? Магазините за електронна търговия трябва да обърнат специално внимание на архитектурата за:
Популярни продукти в определена категория;
Свързани продукти;
Най-високо оценени продукти;
Последно разглеждани продукти.
След като вече имате представа за това как най-големите компании във вашия бранш организират своята архитектура, можете да решите дали искате да тръгнете по същия път, да следвате същия маршрут с промени, или да поемете по напълно различен курс.
Според Moz, през 2011 г., “повечето SEO оптимизатори твърдят, че страниците, скрити дълбоко в архитектурата може да не получават достатъчно линкове, за да бъдат видими в класирането на търсачките. Разбира се, остава вярно, че чрез подобряване на архитектурата, можете да подобрите цялостното класирането си.”.
Така че, ако видите основните си конкуренти с широка навигационна архитектура, не трябва да ги копирате, само защото са голям бранд.

4. От стратегическа гледна точка, как може да направите различен вашия сайт?
Този въпрос се свързва тясно с това, което току-що обсъдихме за архитектурата на сайта. Какво можете да направите за вашия сайт, което ще го направи различен и по-добър от тези на вашите конкуренти? Може ли да се подобри навигационната архитектура? Как можете да направите вашия сайт по-социален? Ще добавите ли блог, ако вашите конкуренти не разполагат с такъв? Направете списък от действия, които можете да предприемете, за да осигурите по-добър сайт за потребителите от вашите конкуренти.

(Очаквайте продължение)

Коментари

Powered by Facebook Comments