Как да пишем коментари в блогове

публикувано от Георги Христов
blog 2

Ако някога сте чели постове, електронни или хартиени книги, или сте слушали уеб семинари и конферентни сесии на тема “привличане на читателите за вашия блог”, ще сте чули съвета: “Оставете коментар на други блогове”.
Това беше първата част от съвети, която се сещам, за намиране на читатели (по спомени от 2002 г. от книгата на Ребека Блуд – първите напътствия за блог, които съм чел). И това е съвет, който съм чувал (и давал) стотици пъти до сега.

7 ползи от пускането коментари в блогове на други хора

 1. Изграждане на собствен профил – оставяйки коментар, ставате видими. Оставяйки добър коментар, може да накарате хората да ви обърнат внимание.
 2. Показвате Вашия опит – споделянето на това, което знаете или опита, който имате, може да ви помогне да си изградите доверие.
 3. Запознаване с други блогъри – да се остави коментар често може да бъде чудесен начин да те забележат .
 4. Трафик към вашия блог – вашата ангажираност ще накара хората да изпробват вашия блог.
 5. Генериране на идеи – често, когато се ангажирате в разговор на други блог-коментари, можете да получите идеи за вашите собствени публикации в блога.
 6. Хитрото гостуване – намирам, че четенето и коментирането на други блогове е добра ежедневна тренировка, за да съм в крак с това, което се случва в моя бранш и да поддържам необходимото ниво на знания по темите, за които пиша. Това е чудесен опит за писането!
 7. Възможностите трябва да се използват – миналата седмица някой е оставил коментар в моя блог. Сметнах го за толкова задълбочен, че го помолих да напише коментар като гост. Никога не знаеш, до къде може да те отведе чудесният коментар!

Един проблем с пускането на коментари в блогове на други хора

Проблемът с пускането коментари в други блогове, като техника за увеличаване на трафика, е, че както от това може да има много ползи, така и може да завърши във вреда на марката и репутацията на блога – ако не го направите по правилния начин.

Този пост е опит да ви дам някои съвети за това как да добавяте коментари ефективно, и какво да се избягвате.

Четирите вида блог-коментари

През последните 10 години съм виждал цял куп от причини за пускане на коментари в блоговете. Подозирам, че повечето от нас седят някъде в този куп.

В единия край са спамерите

Всички сме ги виждали – те оставят коментари към вашия пост, които са неподходящи и пълни с ключови думи и линкове, в опит да се класират в Google. Много пъти това са автоматично генерирани спам системи, които просто се хващат във вашите спам филтри и така никога не работят. Няма спор около легитимността на тези коментари – те са спам и всеки блогър е в правото си да ги маркира, като такива.

Следва промотиращият се чрез спам

Малко по-нататък в купа виждаме коментари, които обикновено са написани с минимални усилия и които понякога дори не се стараят да спазват темата …. (понякога). Въпреки това, техните коментари доста очевидно се опитват само да получат линк, за да подпомогнат класирането си в търсачките или да получат няколко кликвания обратно към техния сайт. Тази група използва набор от „Tell Tale“-стратегии, които показват какво реално представляват. От една страна, те обикновено не оставят коментари с лично име, но името им прилича на нещо като: “Най-добрите кучешки бисквити” или “Настаняване в Хавай”. Те рядко казват нещо, което предизвиква разговор, и оставят безсъдържателни “големи публикации”. Като алтернатива, понякога тази група ще направи нещо спорно, опитвайки се да получи някакво внимание (атакувайки пишещ или други коментари) с надеждата да провокира неотговарящите хора. Те също често ще пускат линкове в коментарите си, които нямат връзка с този пост. Накратко – тази група са безлични, неподходящи, не добавят стойност и сами се промотират. Понякога тези коментари попадат в спам филтрите, но повечето блогъри биха ги изтрили, ако ги забележат. Съмнително е, че коментарите имат някаква реална полза за коментаторите, тъй като повечето блогове имат функция nofollow за линкове в коментарите. На никого не би му минало през ум да кликне върху техния линк, тъй като те са толкова очевидни спамове.

Следва коментаторът, който изгражда профила си с добавянето на стойност

Следващият в спектъра е коментатор, който го прави добре. Те очевидно прочитат поста и допринасят с нещо полезно за него. Техните коментари не винаги са дълги или задълбочени, но те ​​разширяват разговора с нещо, което е смислено и уместно. Тази група може да сподели история, да даде пример, да покаже друга гледна точка, да отговори на въпрос или да направи нещо друго, което е от полза за блогъра и неговата публика. Този тип коментатори допринасят за ползата, но по този начин те изграждат и техния профил и доверие. Те са за обмена „печалба за печалба“, при който блогърите/читателите получават стойност от коментара си. Но може да получат също и известен трафик и слава от размяната. Най-доброто при тези коментатори, в моя опит, е, че са склонни да използват личното си име (и където е възможно – личен аватар). Те са склонни да оставят по-малко коментари от горните групи, но коментарите им са по-ефективни. Забележка: относно аватарите, това може да бъде регистрация с Gravatar акаунт, тъй като често се използва за аватари от много блогове.

На последно място са провайдърите, които не получават обратна стойност

На другия край на купчината са рядка група коментатори, които дават много за предоставянето на добавена стойност, но по една или друга причина не се промотират. Няма нищо лошо в това – но се натъквам напоследък на някои блогъри, които са или толкова срамежливи, или толкова се страхувах да не ги помислят за спамери, че никога не оставите линк към собствения си блог. Донякъде разбират “свенливостта”, но моят съвет към тази група е: Ако давате стойност, повечето блогъри не биха били против да оставите линк към вашия блог. В противен случай не биха имали поле за споделяне на връзка в тяхната секция за коментари. Един блогър, на който се натъкнах наскоро заяви, че никога не оставя връзки, защото чул, че може да има неприятности с Google. Знам, че Google търси неестествени линкове (така че спамерите от първите две категориите трябва да внимават), но те нямат проблем с автентичността на коментарите. Мат Кътс (от Google ) направи това видео по тема:

Как ефективно да оставите коментар на други блогове

Преди няколко години на ProBlogger прочетох 11 съвета за това, как да се открояват коментарите, които оставяте на други блогове.

Мисля, че повечето от съветите, които видях, са в сила и днес:

 • Бъдете първи – коментарите на първите коментатори ще бъдат видени повече от тези на по-късните. Въпреки това, като първи на всяка една длъжност, може да ви бъде малко неприятно;
 • Сподели пример – изграждай блог пост с един пример, който илюстрира какво казва блогърът;
 • Добави връзка – ако блогърът е пропуснал да добави връзка, учтиво я предложи;
 • • Не съм съгласен – може да не искате да правите това на всеки коментар, който пускате, но учтивото несъгласие, след добавяне на конструктивни причини, може да направи добро впечатление;
 • Пишете с убеждение, страст и индивидуалност – това се забелязва и ще покаже, че ви е грижа за вашия коментар;
 • Използвайте хумора – това може да грабне вниманието на тези, които сканират през коментарите;
 • Задайте въпрос – отдавна съм забелязал, че онези, които задават добри въпроси често се превръщат в център на разговорите в коментарите;
 • Форматирайте коментарите – бъдете внимателни с това. Някои системи за коментиране ви позволяват да направите bold или italic коментарите. Но не трябва да прекалявате, тъй като може да изглеждат като спамове. Системи за коментари като Disqus ви позволяват да добавяте изображения – това също може да работи за привличане вниманието към вашия коментар;
 • Полезни връзки – ако ще добавите линк, уверете се, че той е от голямо значение и с висока стойност;
 • Дължина на коментара – Всички коментари в поста са дълги? Оставете един кратък – той ще се откроява. Кратки ли са другите коментари? Оставете дълъг – това отново ще го открои;
 • Голям текст/Разбий го – помислете внимателно за това как ще изглежда вашият коментар. Ще бъде ли един голям блок от текст? Ако е така – помисли да го разчупиш на по-кратки параграфи или дори го форматирай;

Един допълнителен съвет, който съм използвал няколко пъти: когато оставите коментар, за който мислите, че добавя много стойност към публикацията в блога – споделете линк към този пост във вашите собствени профили в социалните мрежи.
Това показва на блогъра, че ти си не само желаеш внимание, но и промотираш неговия блог (това прави голямо впечатление). Това също носи допълнителна полза, защото вашите последователи ще прочетат нещо полезно (и блог поста, и вашия коментар). Показва им, че сте ангажирани не само с вашия блог, което може само да покачи рейтинга на вашия бранд.
Можете също така да следвате тази стъпка занапред при блогването на коментирана от вас публикация. Направил съм това само няколко пъти и то само, когато мисля, че блог постът и коментираната тема са с висока стойност – но това може да окаже голямо влияние.
О, и още един съвет, редовното коментиране в същия блог може да бъде от полза. А един чудесен еднократен коментар може да въздейства – но това въздействие расте експоненциално с течение на времето. Само да не започнете да доминирате в блога (виж по-долу).

Какво да се избягва при пускането коментари в други блогове

Преди няколко години четох и за това, как всъщност можете да навредите на вашия бранд чрез коментиране в други блогове. В него съм изброил 10 правила, как да се избегне това (беше предизвикан дебат по няколко от тях, така че имаме различни становища):

 • Прекомерната употреба на подписи – тази практика беше по-често срещана преди няколко години, но тя включва оставяне на линк към вашия блог в допълнение към коментара в полето за линкове. Това позволява на блогърите да отидат на вашия блог;
 • Прекомерно еднаквото линкване – оставяйте линкове само, когато са от значение, а не във всеки пост, който пишете;
 • Един или два писмени коментара – ОК е да дадеш висока оценка и да кажеш “чудесна публикация”. Но по-полезно за блогъра и за вас е, да кажете, защо мислите, че това е чудесен пост. Да добавите някаква стойност;
 • Не се прочитат публикациите преди да се коментира – това е обяснимо, когато се пише за лична изгода. Бих посъветвам четене открай докрай и на вече оставените коментари!;
 • Личното нападение – не е добър подход. Ако не сте съгласни, бъдете конструктивни;
 • “Анонимен” хейт – ако имате нещо да кажете, сложете си името си към него.
 • Винаги сте били първи в коментирането – Виждал съм някои хора да правят това през годините и те в крайна сметка стават досадни на блогъра и другите коментатори. Това не са добри обноски, винаги да сте първия, който казва нещо… разговорът всъщност е предоставянето на възможност и на другите да говорят;
 • Доминиращ коментар – подобно на # 7, слушай, позволявай на другите да допринесат за разговора и нека вашите коментари малко да отстъпят;
 • Ключова дума Stuffed Names – знам, че това предизвиква спор, но лично предпочитам по-скоро да знам името на човека, с който говоря, отколкото да го споменавам като търговско име;
 • Коментарите без стойност – В крайна сметка един може да струва колкото всички взети заедно. Ако добавяте ползи, вие ще ги получите обратно. Ако не добавяте стойност, може да навредите на вашия бранд;

И да отхвърлим нещо за последно – не коментирайте само заради коментирането. Макар и пускането коментари да има много ползи, мисля, че повечето хора, навлекли си неприятности от това, вече го правят по-скоро като “стратегия “, отколкото, защото искрено искат да се ангажират.

Какво съм пропуснал? (вашият шанс за практика)

Бих се радвал да дадете своя принос към тази тема. Коя от коментираните практики сте използвали или виждали да се използва от други не до там ефективно или досадно? Очаквам с нетърпение добрите коментари по тази публикация!

Коментари

Powered by Facebook Comments