Какво трябва да знаете, за да подобрите класирането на сайта си

публикувано от Георги Христов
seo13

Чували сте понятието SEO, знаете какво означава (оптимизация за търсещи машини!), и вероятно вече знаете, че е важно. Но, докато лансирате вашата марка, създавате съдържание, и поставяте началото на вашето присъствие в интернет, най-вероятно все пак ще откриете с учудване: Какви точно са най-добрите SEO практики? Как да съм сигурен, че моята фирма ще бъде открита в необятното море на интернет?

Кои са най-важните фактори за търсачката при класирането на определена марка?

Тъй като търсачките не публикуват своите алгоритми, информацията за това как един сайт получава класиране, идва от изследването, експеримента, опита, както и от няколко други източници. Знае се, че има няколко “приети” истини за класиране на марката, които се определят от стотици, ако не и от хиляди, вътрешни (оnsite) и външни (оffsite) фактори. Например:

Onsite фактори
Уверете се, че имате уникално, висококачествено и подходящо съдържание на сайта си – както съдържанието, което потребителят вижда, така и мета данните, които само  търсачката чете (заглавието на страницата, мета описанието и изображенията на таговете).
Какво означава това всъщност? Създайте си съдържание с оглед на ползвателя, правейки сигурно фокусирането на всяка страница или статия около ключовите думи и фрази, които сте решили да таргетирате. (Например, ако искате да бъдете асоциирани с фрази като “екологично чист начин”, създават блогове и публикувайте снимки, които са свързани с тази тема.)

 Offsite фактори
„Паяците” на търсачката непрекъснато пълзят в интернет и индексират съдържание, за да разберат предназначението му. Така че, колкото повече Google вижда вашата фирма, посочена в съответното съдържание в други сайтове, толкова повече това ще бъде от полза за по-високо ви класирането в търсачките.
Да кажем, че съм брокер на недвижими имоти в Ню Йорк, който иска да се класира по-високо при търсене с термина “Ню Йорк недвижими имоти.” Ако Google вижда 10 статии за брокери в Ню Йорк в уникални публикации за недвижими имоти и онлайн вестници с висока степен на доверие и висок трафик, и с отправка към моя сайт, тя разглежда това като 10 гласа на доверие. На теория, тези 10 сайта препоръчват моя сайт, така че Google е по-вероятно да го препоръчва на потребителите. Колкото по-актуален е съответния насочващ сайт, толкова по-добре.

Колко важно е създаването на уникално съдържание за челното класиране на брандовете в търсачките?
Много. Търсачките са решени да ви привлекат в техния сайта толкова бързо, колкото е възможно да ви помогнат в откриването на това, което търсите от първия път. На първата страница ще бъдат поднесени около 10 резултата, в които ще има разнообразие от информация за потребителя от широк спектър. Създаването на добро и уникално съдържание на сайта, дава на Google основание за покачване на вашия индекс.
Например, ако някой напише “яйца”, Google може да даде страници за яйчни рецепти, определението на яйце и новини за яйца. Така че, ако сте сайт за рецепти, колкото по-оригинални рецепти имате с яйца (отколкото само линкове към рецепти от други сайтове), толкова по-силно ще изглежда съдържание за Google и толкова по-вероятно е желаната рецепта да направи пробив в класирането за “яйца”.

Какво е най-погрешното схващане за SEO (и начинът, по който компаниите подхождат към него)?
Често фирмите наблягат твърде много на класирането по ключови думи и не достатъчно акцентират върху резултатите. Високият ви ранг всъщност няма да означава нищо, ако посетителите не кликнат върху резултата.
Така, че не се страхувайте от “дългите опашки” на ключовите думи, (тези, които имат 3-5 думи в изречение), които често са с много по-високи стойности на обръщение (търсене). Когато  търсещият е стигнал до “най-добра цена на IPhone 5″, той е много по-близо до позицията на покупка, отколкото когато започва търсенето си от “IPhone 5″.

Как брандовете трябва да изберат ключовите думи, които да използват за SEO?
Изборът на дума е едновременно изкуство и наука. Изкуството е проникването в съзнанието на потребителите и познаването на това какво ще впишат в полето за търсене, за да намерят това, което предлагате. Мислете за себе си като за потребител – какво ще търсите, за да отидете на вашия сайт?
Науката е подборът на онези изрази за търсене, които ще донесат най-висококачествения трафик. Google Adwords предлага безплатен инструмент за ключови думи, които може да ви помогнат да започнете.

Кой е най-добрият начин, по който компаниите могат да измерват своя SEO успех?
Започнете мониторинг на реалистичните цели в началото на деня. Независимо дали целта ви е продажби, преднина по обем, уеб трафик, влизане в магазина, или нещо друго, това е инструмент, който ще ви помогне да ги проследите. Нуждаете се от вдъхновение? Върнете се на Mongoose Metrics, решение за проследяване на посещенията, което проследява източника и ключовата дума, свързана с посещението. Друг чудесен инструмент е Google Places for Business, безплатен портал, който управлява вашия Google Places listing и предоставя статистики за това как се представяте.
Независимо от вашите бизнес цели, направете Google Analytics най-добрия си приятел. Това е един от най-добрите безплатни сайтове за мониторинг на уеб трафика, осигуряващ изводи за това кои ключови думи носят най-висококачествен трафик.

Коментари

Powered by Facebook Comments