След Google Panda, открояващото се съдържание е най-важното

публикувано от Георги Христов
mobbing at work

Мислите, че сайтът ви е бил „ударен“ от Panda?  Въпреки че Google вече завъртя основния алгоритъм Panda algorithminto, много издатели никога няма да се възстановят от многото актуализации на Panda преди това. Макар да не можем да видим повече съобщенията за ъпдейти или обновявания на Panda алгоритъма, той все още е там.

Като издатели, е важно да научим уроците, които ни даде Panda, и какво означават те за стратегиите при публикуване в Интернет.

В някои случаи, при сайтовете, засегнати от актуализациите на Google Panda, проблемът се крие в липсата на “диференциация в съдържанието на материалите” в основните раздели на сайта. През миналия октомври написах подобна статия, описваща необходимостта от крайно различното в съдържанието, и че това е само малка част от най-важното. Сега ще разгледаме няколко начина за това как да преценим, дали се откроява съдържанието ни.

Предварителната статия влезе в големи подробности относно концепцията за „заявката, заслужаваща разнообразие“ (query deserves diversity – QDD). Казано по-просто, идеята е, че ако потребителите не са харесали първия резултат, върху който са кликнали, те вероятно няма да искат да видят същата информация в следващия. В случаите на търсене с думата “Ягуар”, потребителят може да издирва информация за коли, за животни, за китара, или за операционната система. Дори може да търси футболния отбор.

Тази представа за QDD сама по себе си е достатъчна причина да желаете да разграничите съществено съдържанието си. Не всеки може да бъде най-добрата марка на даден пазар, така че намирането на различни подходи към „пропукването“ на топ 10, е добра идея. Но, проблемите с отличаването на съдържанието и Panda са нещо по-различно.

Panda е документ, класификатор

В интервю за Wired, представителят на Google, Мат Кътс, каза следното за Panda:

“Ние всъщност дойдохме с класификатора, за да кажем: добре, IRS или Wikipedia или New York Times са повече от едната страна, а нискокачествените сайтове са повече от другата страна. И наистина можете да видите причини за това, пресметнати в числа.”

Това е важна концепция и трябва да се съсредоточим върху нея. Защо сайтът ви е бил ударен от Panda? Дали защото той е спам? Не е задължително. Това може да е станало, защото вашият сайт е бил видян като лошокачествен.

Може би си мислите, че от гледна точка на Google това е като “индекс за заслужено качество” (сигурен съм, че няма да се нарече така, но върши работа за тази дискусия). Истината е, че Google търси идентичността на сайтове, които приоритизират изискванията на потребителите над умножаването на приходите си.

Google знае, че хората харесват сайтовете IRS (когато имат нужда), Wikipedia или NY Times. Знае, че не харесват други типове сайтове. Е, как би могла да върши това?

Различното съдържание като изход от Panda

Участвал съм в множество проекти за възстановяване от Panda. Един сайт беше работил с много висок пейдж ранг (PageRank 8), което означава (макар да не доказва), че той се разглежда като доста авторитетен. Сайтът беше ударен от Panda, и то наистина сериозно.

Като цяло трафикът му спадна с 31%, а основните му приходи, генерирани от страниците, намаляха с близо 50 на сто. След като това се случи, започнахме да работим усилено, за да се опитаме да разберем защо.

В крайна сметка, решихме да пробваме с деиндексиране на една конкретна група от страниците на сайта. Докато основният трафик на търсене в този конкретен набор от страници беше загубен завинаги, основният трафик в останалата част от сайта се върна на първоначалните си нива.

Колко лошо беше съдържанието? Позволете ми да ви помогна да получите представа за него:

  1. В основата си фактите бяха публични правителствени данни.
  2. Много други сайтове използват същите.
  3. Собственикът на сайта обаче извършваше обширен анализ на данните (кръстосани сравнения и други подобни) и публикуваше резултатите от това на страниците си. Почти няма други хора, които да са направили това, използвайки същия източник.
  4. Собственикът на този сайт пишеше лично на ръка изследванията си, което е наистина ценно (субективно твърдение е, знам), за всяка страница с данни – статия между 200 и 300 думи. Почти няма други хора да са направили това, използвайки същия източник.

Акцентирането на гореспоменатите факти цели да покаже, че собственикът на сайта е полагал много усилия, за да разграничи съдържанието на страниците си от останалите, използващи същите данни в интернет. И все пак, сайтът е бил ударен от Panda. Защо?

Съдържание тип “монотонно” и Panda

Измислянето как да се открои съдържанието не е достатъчно. Необходимо е различното да бъде осезаемо, видимо, както за потребителите, така и за търсачките.

Прекарах много време, опитвайки се да обясня това понятие на много издатели. В сайта, посочен по-горе, съдържанието беше фактически различно, но истината беше, че различното не беше осезаемо. Пробвайте тази концепция:

Неосезаемата стойност няма никаква стойност

Мнението звучи малко като противоречие, но това е много важна концепция за издателите. Ако потребителите и/или търсачките не могат да видят тази прекрасна нова функция на идентичност на съдържанието в сайта, тогава сте загубили времето и усилията си за реализацията му.

Що се отнася до това как Panda разбира всичко това – голяма част от съдържанието, което няма осезаема стойност, вероятно е разглеждано като вход за други страници, а входът за други страници е знак за лошото качество на сайта.

Мисли като Машината

Какво да ви посъветвам, ако имате проблем с “идентичността”? Ключът е да се научите да мислите като част от програмен код, който не е в състояние да различава начинът, по който хората правят нещата. Въпреки, че не е лесно да се направи, опитайте!

Вземете дадена страница на вашия сайт и я анализирайте за плътност на ключовите думи – не защото съм притеснен за плътността на ключовата дума, никога не мисля за това – но защото това може да ви помогне да разберете малко за начина, по който една машина вижда страница ви. Това са две страници една до друга, разгледани с помощта на инструмента за плътност на ключовите думи от онлайн маркетинга Ninja:

panda

 

Каква е истинската разлика между стойността на тези две страници на пръв поглед? Разбира се, нямате представа. И, разбира се, Google ще направи това според вида на анализа по много различен начин. Но въпросът е, че анализът е направен от софтуера, а не от човек, който е отделил 15 минути да огледа всеки детайл на страницата.

Какво прави страницата така, че да изпъква? Защо е видимо по-различна? Трябва да изглежда малко по-различна, отколкото другата част на съдържанието.

Диференциацията може да се задвижва от нивото на интеграция с останалата част на сайта.

Например, ако имате голям блок от страници, които са направени, за да работят с единствената цел да преобразуват директно посетителското търсене, и да го насочват към свързани информационни източници, когато съдържанието в тях не е задълбочено. Това много прилича на старомодна страница – вход. Звучи така сякаш може да бъде идентифицирана като лошокачествено съдържание, не е ли така?

Обобщение

Необходимостта да се пристъпи към истинска диференциация нараства бързо. Крайните потребители са взискателни към това все повече и повече, а търсачки като Google и Bing искат да дадат на потребителите, това което желаят.

В ерата на интернет, където публикуването е евтино, а хората не се нуждаят от милиони различни източници, даващи едни и същи отговори, не може да си позволите да паднете жертва на “еднообразието”, така че направете нещо специално!

Коментари

Powered by Facebook Comments