Мощта на локализацията: Изследвайте новия Graph Search на Facebook

публикувано от Георги Христов
Fstoppers-Introducing-Graph-Search

След покриването на старта Graph Search, и няколко поста, свързани с новата й функция, сега е време да се определи действително какво означава търсачката.

Снимките и видео клиповете са много по-важни…

Сега е изключително лесно за търсене чрез информационни тагове за определено място или чрез близки по категории бизнеси. Това означава, че генералното потребителско съдържание – UGC, ще става много по-важно за потребителите и ще потиска създаденото от бизнеса съдържание.

Едно предимство е ясно – за фирмите, които насърчават потребителите да постват в социалните медии.

Насърчавайки потребителите да постват съдържание с географски тагове, находчивите бизнеси ще наситят брандовете си със снимки в основните търсещи фийдове във Facebook. Това е другата област, в която социално-ангажираните брандове ще се справят по-добре, и ще получават по-голяма възвръщаемост (ROI) от тяхната дългосрочна инвестиция в платформата Facebook.

Това е и нов начин за проучване съдържанието на страниците, които потребителят харесва – още една пресечна точка с потребителите и възможности за компаниите.

.. и за потенциално неудобните части от съдържанието

Този нов Graph Search използва местонахождението за разкриване на части от съдържанието. Това нормално може да се открие само, ако влезете доста навътре в социалната мрежа.

Много потребители не разбират настройката “Public” за споделяне на съдържание, и вероятно не знаят условието на Facebook за състояние: “Когато публикувате съдържание или информация, използвайки настройката „Public“, това означава, че позволявате всички, включително хората без профили във Facebook, да имат достъп и да използват тази информация, както и да я свържат с вас (например, вашето име и снимка на профила). ”

Например, при търсене на “Видео от хотели в близост”, това е едно от най-ценните неща, които се появяват от New Orleans.

Добре ли е това за туристическите обекти?

В някои отношения, това може да бъде пагубно, особено с оглед качеството на видеоклиповете, генерирани от потребителите. За добър обект обаче, това може да бъде прекрасна възможност за първоначалното привличане на потенциални клиенти. Специално за марки, конкуриращи се в по-ограничен, по-малко наситен пазар, това е идеално място за акумулиране на положително съдържание за марката от потребителите.

Потребителите могат да намерят бизнес по-лесно – и да се ангажират

Ангажирането с фирмени страници вече е основна функция на Facebook – и Graph Search само изнася това на преден план. Вместо да търсят просто турове и възможности за пътуване, или ресторант чрез Yelp, потребителите могат да направят това директно от мястото, където прекарват толкова много време – Facebook.

Допълнителното предимство тук е изобилието от лична информация, позволяваща тесни междуличностни връзки, които предават нов смисъл на търсенето във Facebook.

Приятели, които са посетили местата: Приятели, които са посетили ресторант в определен район (забележете колко богат избор имате за търсене): Събрано заедно, това се превръща в изцяло нов начин за използване на връзките, до които води световната популярност на Facebook.

Намерете приятели, които са били на мястото или живеят там

Според предходната препоръка, Graph Search явно е готова да даде препоръки за местонахождението на услугите, и подобно на Foursquare и Yelp.

Потребителите могат да търсят приятели, които са посетили дадено място и да видят кои фирми са използвали, за да го направят. За потребителите на Facebook това е етап на социална проверка, която може да бъде много добър фактор при планиране на пътуването.

Цел, цел, цел

Тя е опора на всички, изложени по-горе съображения: Facebook вече е създала целево-базирани продукти за своите потребители. И най-важното, за своите рекламодатели.

Например, хотелите вече може да се търсят чрез приятели, които са отсядали в тях, чрез отзиви, карти, снимки и видеоклипове. Допълнителните критерии може да бъдат използвани за по-детайлно или за по-обширно търсене.

Не е трудно да си представим приложение “Book This”. Подобна на Google Hotel Finder, Facebook позволява на рекламодателите да намалят двойно инвестициите си. Чрез ясно свързване на социалния канал с този на продажбите, Facebook ще извади един от основните си аргументи срещу противниците на по-нататъшни инвестиции в платформата.

Без съмнение, всяко търсене ще се използва от Facebook за бъдещото изчистване и определяне демограски на потребителите с цел продажба на рекламодателите. Условията за обслужване на мрежата дават на потребителите “да разберат, че не винаги можем да идентифицираме платените услуги и съобщения, като такива.”

Освен това, на Facebook се дава “следното разрешение, обект на вашата лична информация и настройки на приложения: вие ни давате неизключителен, прехвърляем, подпрехвърляем, безвъзмезден световен лиценз за използване на всяка IP съдържанието, което публикувате във или във връзка с Facebook (IP License)”. По принцип, това позволява на мрежата да използва и печели от всяко публикувано съдържание чрез собствени услуги, включително Graph Search.

Гигантско цунами от информация се публикува ежедневно във Facebook и  предоставяйки го чрез семантично търсене, компанията е на път да изгради гигант от парични потоци.

Възможностите са безкрайни: локална цел за търсене на “Лос Анжелис” може да доведе до рояк от LA-реклами, добавени на база предишно проучване във Facebook. За рекламодатели от всички браншове това може да е важно, но за туристическите брандове е още по-ценно. За пътуванията е присъща визуалната среда, така че способността да се движиш повече целенасочения трафик чрез социалния, ще направи много по-приспособими и целенасочени социалните стратегии на много марки.

Graph Search бавно ще промени начина на взаимодействие и на хората, и на брандовете във Facebook, може да настъпи повратен момент в живота на мрежата.

Чрез предефиниране на опита от предишното търсене, Facebook предефинира като цяло потребителското търсене – за добро или за лошо, това е новата реалност във Facebook.

Какви възможности виждате за туристически марки в тази нова парадигма?

Коментари

Powered by Facebook Comments