Оптимизация за Graph Search (GSO оптимизация)

публикувано от Георги Христов
Facebook-Graph-Search-Optimization-BrightEdge-600x453

Facebook и хотелите: Идва оптимизацията за Graph Search (GSO оптимизация)

Всички сте чували за SEO – оптимизацията за търсещи машини! Е сега ще Ви запознаем и с GSO – graph search optimization. Facebook пусна в действие Graph Search, дългоочакваната социална функция за търсене, за всички потребители в САЩ.

Първоначално сигурно повечето ще използват инструмента, за да проверят какво става с гаджетата им от тийнейджърските години, но в крайна сметка след време може да се досетят, че може да го използват и за да планират пътуването си.

 Значението и за хотелите

Хотелите са вероятно първият бизнес, който непосредствено ще бъде засегнат от Graph Search. По своята същност Graph Search-a показва персонализирани резултати на съответния за потребителя език от цялото съдържание, което се споделя в социалната мрежа.

Причината: Graph Search дебютира с много ограничения, и хотелите са един от малкото туристически продукти, които днес ще бъдат лесни за търсене, въпреки тези ограничения.

Освен това достатъчно на брой потребители са харесали хотели, за да се получат смислени резултати в социалната мрежа за типичния потребител.

Ако някой напише “хотели в Париж, които са харесали приятелите ми“ Graph Search ще проследи всички хотели, които са лайкнати от потребителите в личното им социално пространство в интернет, извличайки съответните резултати.

Ако имате широка мрежа от активни Facebook потребители, ще можете също да търсите “хотели в Париж, харесвани от … (мои семейни приятели, гей приятели, приятели от родния ми град, или по подобни специфични категории).”

Маркетолозите на онлайн туристически агенции, екскурзии и дейности, както и на други туристически продукти и услуги може да въздъхнат с облекчение. Най-много още от догодина, Graph Search ще бъде сравнително безполезна по отношение предлаганите препоръки за тези групи.

Въвеждане на GSO (Graph Search Optmization)

Надявайки се да играят по правилата на Graph Search и да са сигурни, че тяхната марка има висок ранг в резултатите от търсенето, търговците в туризма започват да търсят хора с технически познания за Graph Search оптимизация (GSO).

За експерт в GSO може да се пробва някой, който умее следното:

  • Мисли визуално - в основата на Graph Search ще стоят основно графичните елементи (снимки, видео и др.).
  • Тагва съдържанието правилно - всяка снимка, видео и друга част от съдържанието трябва да има свое описателно име и да се маркира по местоположение.
  • Създава подкани за действие (call to action) – насърчавайте гостите да публикуват свои снимки с висока резолюция и видео, защото Graph Search използва както снимките, така и видеоклиповете като сигнал за връзка.
  • Наемете професионални фотографи - накарайте ги да правят снимки на гостите и поканете гостите да получат висококачествени изображения безплатно в замяна на разрешение да използват изображенията на страницата на вашия бранд във Facebook.
  • Оптимизира фирмените ви Facebook страница (и) – например, можете да “захраните Graph-а” по-лесно, ако страницата на вашия бранд във Facebook е правилно формулирана в секциите “За нас”.
  • Заявете собственост върху локал страниците си – за местоположението на всеки отделен обект, задайте точни данни за географското местоположението и категоризация (“хотели” и т.н.). Проверете дали всеки обект се появява като резултат, когато потребителят търси информация за конкретно място, коригирайте адреса, докато това се случи.
  • Създавате промоции - използвайте състезания и тестове, за да насърчите клиентите да публикуват снимки на страница на вашия бранд. Например, можете да направите фото албум с професионално заснети снимки на вашия обект в основния си сайт и след това да насърчите туристите да споделят професионално заснетите изображения.
  • Насърчавате гостите да споделят съдържанието, докато са все още във вашия обект - в реално време съдържанието ще стане автоматично географски таг и ще насочи вниманието върху името на обекта в пост, защото същинските метаданни автоматично ще бъдат правилно добавени, ако тази информация е публикувана на сайта.
  • Питате за отзиви клиентите през някой от техните любими потребителски платформи – graph Search дърпа рейтинги от външни източници, като TripAdvisor и Yelp, за да опише съответните хотели и подобни места, както и дейностите в дестинацията. Така че насърчавайки клиентите да оценяват вашия обект в TripAdvisor, може индиректно да помогнете на рейтинга на вашия бранд в търсачката на Facebook.

Ограниченията остават

За съжаление, Graph Search все още не признава съобщения, написани в статус ъпдейтите. Така че човек, който не харесва Фейсбук страница на „Four Seasons Maui“, но публикувате статус “Обичам гледката на Мауи от Four Season” няма да бъде индексиран правилно. До декември обаче, статусите ще започнат да се индексират, твърдят от компанията.

По същия начин, ако туристът е публикувал снимка чрез Facebook или собствен Facebook Instagram, всяка географска информация за местоположението или таговете, добавена от потребителя, се игнорира от Graph Search, към днешна дата. Според компанията, идентифицирането на мета данните скоро ще бъде добавено.

Новата функция за търсене, все още не приема спонсорирани резултати и не се появява на мобилни версии на Facebook – две промени, които се твърди, че са в процес на разработка.

В крайна сметка, Facebook би направил предположение за такъв хотел, който потребителят може да хареса въз основа на негови предишни лайкове, интереси и препоръки към негови приятели.

Възможно интегриране с TripAdvisor

TripAdvisor се е утвърдила като водещата компания за планиране на пътувания, която прегръща всяка нова промяна, въведена от Facebook. По-късно тази година, според „Ню Йорк Таймс“, Facebook планира да включи в Graph Search данни от приложенията на външни източници. Изглежда много вероятно това да бъдат данните от TripAdvisor.

Коментари

Powered by Facebook Comments