Всичко, което трябва да знаете за новото „+1“ на Google+

публикувано от Георги Христов
ддд

Бутонът Google +1 претърпя коренна промяна. За някои, това възбуди възмущение и упреци за “Facebook-подобни” характеристики. За други това беше вълнуващо обновяване, което притежава много възможности. Ако сте от страната на гневните в дебата, има неща, които трябва да разберете, че не биха могли да са 100% очевидни. В този пост искам да анализирам точно какво означава новият режим на работа „+1“ за вас, надявайки се да нормализирате кръвното си налягане.
За всички, които вече смятат „+1“ е нещо добро, това само ще подсили интереса им.

Та какво се е променило в бутона +1 на Google+?

“Много от най-добрите снимки, статии и видеоклипове, които намираме в интернет, са препоръчани от приятели. Ние правим тези препоръки по-лесни за откриване в потока от информация на Google+”, заявява Shimrit Ben-Yair. В случай, че не сте видели това, Shimrit Ben-Yair от екипа на Google+ обяви новата функция тук. По принцип, вие ще започнете да виждате постовете така, както информацията на личната си стена (Home stream):

Описателна картинка

Това е пост, който казва мнението на „[Потребител] +1“. Аз не го споделям, а просто  кликвам на „+1“ и Google+ го показва на стената ви.

Двете части на бутона +1

1. Чуждото +1

Когато някой от вашето онлайн обкръжение сподели нещо с „+1“, Google ще определи алгоритмично дали постът би ви заинтригувал. Ако го определи като интересен за вас, ще го  покаже във вашите feed-ове.

2. Вашето +1

По същия начин, когато един пост, има шанс, той ще се появи във feed-овете на тези, които са във вашия кръг.

Това е начин за добавяне на повече подходящо съдържание на вашата стена (Home stream ) и (по-важното) на стените на другите, в опит да се разшири достъпа на добрата информация.

Реакция # 1 – Не е ли това точно като лайковете във Facebook?

Не. Освен това, някои от харесванията, които се появяват във вашите Facebook feed-ове са фалшиви (или стари), идеята на „+1“ в Google е много различна. Това, което виждате, е на базата на това, което може да ви заинтересува и винаги може да го филтрирате с помощта на потребителските ви кръгове.

Това не са реклами, нито пък са автоматично публикувани приложения за имитация на активност. Това е реална дейност на реални хора, която Google+ смята, че може би ще ви е интересна.

Реакция # 2 – Това ще претрупва моя home feed!

Няколко неща трябва да се имат предвид, за да се разсее това:

1. Ти няма да виждаш всяко „+1“ на всеки потребител от твоя кръг. Това би било по-нелепо от изпълнението на морски лъв на песента на Джъстин Бийбър „Baby“, докато кара колело на една гума по опънато въже в центъра на Манхатън. Вие ще видите само избраните „+1“, които Google смята, че ще са ви интересни или полезни.

2. Вие ще виждате само някои постове „+1“ на вашата стена (или в “All”). Вие няма да виждате тези, които се появяват, във вашия личен кръг на потока от информация. Така че, ако филтрирате потока от потребителските си кръгове, няма от какво да се притеснявате. Но ако сте често в “All”-поток, сигурно ще ви се прииска по-обстойно да филтрирате това, което предлагат кръговете ви.

3. Можете да контролирате количеството. В случай, че не знаете, можете да увеличите или намалите количеството информация от определени кръгове на вашия Home stream. Например, ако искате да виждате само някои от новостите във вашия кръг колеги от университета, можете да зададете “По-малко“ за желания обем на кръга. Ако имате кръг от Псевдо-Приятели, които никога не искате да видите във вашия Home stream, просто махнете отметката от “View in Home stream”. Ако имате кръг от фаворити, чиито мнения никога не искате да пропуснете, можете да поставите опция “Повече” и след това да кликнете върху малката камбанка, за да включите съобщенията.

Лично аз не прекарвах много време в Home stream. Наистина бях ограничил своите кръгове и прекарвах почти цялото си време в кръга със специфични потоци. Ако не бях наддал ухо за актуализациите в Google+, вероятно не бих забелязал това в продължение на седмици.

Защо това е наистина много добра сделка за Вас?

Тази функция в момента дава възможност за експоненциално увеличаване на вашия обсег на влияние. Ако имате амбицията да увеличите вашите съмишленици в интернет, това трябва да бъде вълнуваща новина за вас!

Това означава, че ако някой кликне +1 на вашия пост, той сега има потенциала да бъде препоръчан (важна дума) в потока на неговите съмишленици. А това ще рече, че ако един с потребител с влияние (някой с много последователи) кликне +1 на вашия пост, вие незабавно ще покажете постовете си на тези хора и тяхната публика, която може да са интересува какво ще й кажете.

Този с влиянието няма винаги да има време, за да споделя повторно вашите постове, въпреки че отнема само част от секундата да ви даде +1. Това е силата.

Какво да направя, ако не искам хората да виждат какво съм споделил +1?

Можете да ги изключите по всяко време. Както при всичко в Google+, вие решавате за нивото на достъпност на личните ви данни. Ако не искате никой да види вашите „+1“, можете да промените настройката на “Only you“. Ако искате само определени кръгове да виждат вашите „+1“, можете да зададете това в раздела “Customize”. Ако не е необходимо да криете нищо от това, което споделяте с  „+1“, можете да го настроите на “Public”.

Дал съм стъпка по стъпка инструкции за това как да се направи точно това в този пост на Google+.

Важно е също да се отбележи, че неприкосновеността на личните данни, въпреки всичко, продължава да се защитава в постовете „+1“. Само ако сте споделили първоначално този пост, биха могли да се видят дейностите ви с „+1“. Така че, ако първоначалният ви пост „+1“ беше споделен лично, никой, който преди е нямал достъп до него не може да види вашата дейност.

Реалната сила: Препоръката

Причината, това да работи при всички, е проста: способността на Google да препоръча всичко, което ви е интересно, е най-мощният инструмент. Ако се окаже успешно, ще намерите неща, които ви интересуват, вашият опит ще се обогати, ще използвате продукта повече. Това е идеалният случай, в който печелят всички.

Отнася се за търсене, за реклама, и всичко останало, което е ориентирано към потребителите. Колкото повече Google знае кое от нещата, които искате, ви е полезно, толкова по-щастливи ще сте вие и толкова повече ще използвате нейните продукти.

Ако приемете промяната, гарантирам, че ще видите по-висока ангажираност, повече хора ще ви добавят в кръговете си, и ще намирате по-интересно съдържание, което ще отвори вратата към по-ценните контакти.

Коментари

Powered by Facebook Comments