Настъпва синдромът „умора от паролата“

публикувано от Георги Христов
photo_verybig_811098_0 (1)

“Хапче” с чип и батерия претендира да измести традиционната конфигурация от символи

„Къде си записах паролата?!“. Питането с тон, близък до истерията, е последвано от нервно ровене в куп листчета по бюрото, в чантата и бележника. И накрая завършва със смяна на парола или нова регистрация с нова парола… Най-често „123456“. „Ха да видим ще я забравя ли следващия път?“ Освен „123456“, най-популярният секретен код за достъп е „Password“. До този извод стига в изследването си Марк Бърнет, издал книга по темата. 40% от потребителите не се стремят да измислят сложна парола и не я променят редовно, сочи проучване в 24 страни на софтуерната компания „Нортън“, цитирано от АФП. Според анализа на друга компанията – „МакАфий“, над 60 на сто от интернет потребителите редовно влизат в между 5 и 20 сайта, които изискват парола за вход. “С достъпа до интернет на смартфоните или таблетите, писането на пароли става още по-мъчително”, допълва Сара Нийдъм от компанията за разработка на алтернативни решения „Конфидънт текнолъджис“. Затова не е чудно, че потребителите предпочитат кодът да е прост и, по възможност, един и същ за всички. Така си спестяват време и нерви да помнят пароли или местата, където са ги записали, или стреса от изгубената или забравена конфигурация от символи. Вече няколко специалисти в тази област са се обединили около понятието синдром „умора от паролата“, с което са нарекли отношението на съвременните потребители към секретния код в интернет.

“Хората никога не са гледали сериозно на паролите и изведнъж се появиха големи проблеми с конфиденциалността“, коментира съветникът по сигурността в „Нортън“, Мариан Мерит. За да покаже размера на проблема, Карл Уиндзор, директор на калифорнийската компания в областта на сигурността „Фортинет“, създава пиратска програма срещу системата Unix на една компания с нейно съгласие. За няколко секунди Уиндзор разкрива една трета от паролите, а за една минута – още една трета. Марк Бърнет пък описва, как “супер сигурната” парола на един колеж е разгадана за по-малко от 5 минути.

Логичният въпрос е, защо след като не предлагат почти никаква защита, продължаваме да ползваме пароли. “Отговорът е прост. Не е скъпо”, заявява норвежкият експерт по кибер сигурност Пер Торсейм. „За идентифицираща система, използваща софтуер или биометрични данни, трябва да се плаща повече”, казва Торсейм. Той организира единственият конгрес, посветен на паролите и ПИН кодовете – PasswordsCon. Форумът ще се проведе на 30 и 31 юли в Лас Вегас.

В света на новите технологии формулата потребителско „име-парола“, скоро ще остане отживелица, прогнозират оптимистите. „Гугъл“ вече обмисля идеята за дигитално разпознаване с кодирани пръстени или карти за самоличност в USB. За въвеждане на пръстова система за разпознаване върху екраните на смартфоните, настояват от Асоциацията на IT компаниите „ФИДО Алианс“, в която членува и PayPal. От сдружението смятат, че системите могат да бъдат пуснати на пазара още тази година.  “Показват добри резултати и са икономични“, твърди вицепрезидентът на „ФИДО“ Рамеш Кесанупали. „Ай Би Ем“ са по-големи песимисти в това отношение. Те смятат, че система ще бъде задействана вероятно през 2016 г.

От Apple също не остават назад. Компанията е патентовала системи за лицево и дигитално разпознаване. В технологичната Passwords-надпревара за сега най-близо до бъдещето, граничещо с фантастиката, е „Моторола“. От името на компанията на Регина Дъган наскоро предложи “хапче – парола”, съдържащо чип и батерия, излъчващи уникален радио сигнал след разтваряне в стомаха.

Дори и да сте убедени, че паролите са отживелица, хапчето, което ще реши проблемите с конфиденциалността все още не се продава. Затова избягвайте да се идентифицирате с “123456″ или шест единици. Е, не се вманиачавайте с парола от рода на: “HQbgbiZVu9AWcqoSZm&ChwgtMYTrM7HE3ObVWGepMe?OsJf4iNXMT1BrySA4d7″. Защото сигурността зависи и от това как използваният сайт е осигурил защита на данните ви. За сега експертите съветват да разместваме буквите и символите, когато редим конфигурацията на паролата и никога да не я използваме за повече от един сайт или устройство.

Коментари

Powered by Facebook Comments